Lekjutters VHL ontdoen oevers van zwerfvuil

  •   236 keer gelezen

VIANEN • Drie vrijwilligers van de Lekjutters Vijfheerenlanden hebben zaterdag de oever van de voorhaven van het Merwedekanaal ontdaan van door het hoge water aangespoeld zwerfvuil.

In een kleine twee uur verzamelden Jos Peek, Ria Timmerman en Maarten Kerkhof gewapend met van de gemeente gekregen afvalgrijpers en vuilniszakringen vijf vuilniszakken vol met in totaal 17,5 kilo plasticfolie, blikjes, piepschuim, delen van kapotte emmers en tal van andere gebruiksvoorwerpen.

Oprichter van de vrijwilligersgroep Maarten Kerkhof had vorig jaar al geconstateerd dat er daar tussen de stortsteen en de begroeiing heel veel troep lag waar je niet goed bij kon. Door de hoge waterstand en de storm Ciara was het vuil hoger op de oever beland en beter bereikbaar.

Bijzondere vondsten waren een navigatieverlichting van een schip en een Remia fritessaus verpakking met een logo dat van 1970 tot 1995 werd gebruikt. Dit stukje plastic afval zwierf dus al minstens 25 jaar in de natuur rond.

Microplastics
Eerder deze week had Maarten Kerkhof al een stukje vloedmerk van 50x50 centimeter onderzocht op de aanwezigheid van microplastics. 

"Naast mijn vrijwilligerswerk voor de Lekjutters heb ik mij ook pas aangemeld als vrijwilliger bij Schone Rivieren", vertelt Kerkhof. "Dat is een organisatie die wetenschappelijk onderzoek doet naar de vervuiling van de rivieren. Binnenkort ga ik mijn toegewezen traject langs de Merwede onderzoeken en om te oefenen met de detailmeting nam ik een monster nabij de Lekbrug."

In het monster dat Kerkhof onderzocht zaten 310 stukjes plastic en één stukje aluminiumfolie. Het gevonden plastic bestond uit 195 stukjes EPS (piepschuim) elf stukjes folie en 22 stukjes hard plastic.

"Twee bijzondere categorieën waren 18 stuks Neopixels, dat zijn grijze piepschuimkorrels die gebruikt worden voor spouwmuurisolatie, en 64 plasticgranulaat korrels, ook wel nurdles genoemd. Dit is een halffabricaat voor de plasticindustrie. Volgens schattingen van de Plastic Soup Foundation belanden er in de Europese Unie elk jaar ruim acht biljoen van dit soort korrels in de natuur, ofwel 23 miljard per dag."

In het najaar start Schone Rivieren ook met onderzoek langs de Lek als ze voldoende vrijwilligers kunnen werven. Wie ook iets wil doen aan het zwerfvuil kan zich aanmelden als vrijwilliger via de Facebookpagina Lekjutters Vijfheerenlanden of bij Schone Rivieren: https://schonerivieren.org/.
 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }