Presentatie project Toekomstmuziek in Hagestein-Hoef en Haag
Presentatie project Toekomstmuziek in Hagestein-Hoef en Haag (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Excelsior Hagestein maakt zich hard voor muziekonderwijs

  •   309 keer gelezen

HAGESTEIN • Excelsior Hagestein heeft donderdag een succesvolle informatieavond georganiseerd over het belang van goed muziekonderwijs in de gemeente Vijfheerenlanden. Voor deze informatieavond waren 240 uitnodigingen verstuurd met als doel een mooie groep 'Denkers en Doeners' over te houden die met elkaar het project 'Toekomstmuziek!' op kunnen bouwen.  

Excelsior Hagestein heeft zich in het verleden al vaker ingezet voor muziek op de Meester Vosschool in Hagestein omdat muziekonderwijs goed is voor de ontwikkeling van ieder kind. Muziekles op school is net zo belangrijk als taal en rekenen. Diverse onderzoeken tonen aan dat bij kinderen een duidelijke verbetering van het IQ te zien is als ze langere tijd muzieklessen hebben gekregen.

Ze oefenen hun fijne motoriek, leren noten lezen en ervaren emoties als tederheid, stimuleren hun creativiteit, het is een geweldige uitlaatklep en staat gelijk aan een teamsport. Muziek maken is net als bij een teamsport samen voor een doel gaan, op elkaar wachten, elkaar de ruimte geven en samen lol maken.

Met de komst van Hoef en Haag, met veel jonge gezinnen, gaat het niet meer om één school. Er zijn inmiddels meerdere scholen gevestigd in de directe omgeving en daarom heeft Excelsior Hagestein de samenwerking gezocht met de gemeente Vijfheerenlanden.

Positief
Wethouder Christa Hendriksen en beleidsmedewerker Dick Admiraal van de gemeente Vijfheerenlanden zijn positief over het initiatief dat Excelsior Hagestein heeft genomen. Samenwerken gaat het sleutelwoord worden, Excelsior Hagestein kan het niet alleen.

De contacten met de gemeente zijn gelegd, nu is het zaak dat scholen, verenigingen, muziekscholen, BSO's en de 'Denkers en Doeners' elkaar gaan vinden om ieder met zijn eigen kennis en enthousiasme een succes te maken van project 'Toekomstmuziek!'.

'It's Friday'
Excelsior Hagestein is al begonnen met een kleinschalig project met de kinderen van de 'It's Friday' activiteit van de Hervormde Gemeente Hagestein.

Deze kinderen hebben kennis kunnen maken met muziek in een workshop van één middag, waarna ze tot aan de zomervakantie gratis een instrument uit mogen komen proberen bij de vereniging met de daarbij behorende lessen. Een hele leuke eerste middag waarna er meteen al ongeveer twaalf aanmeldingen zijn gekomen om tot de zomervakantie kennis te maken met een instrument. 

In de gemeente Vijfheerenlanden is nu een start gemaakt, maar met de succesvolle muziek convenanten die al getekend zijn in diverse provincies ziet Excelsior Hagestein volop kansen.

Excelsior staat er niet alleen voor, erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Maxima zet zit zich al een aantal jaar in voor 'Méér muziek in de klas' en ook Joop van de Ende deelt deze mening als voorzitter van de 'VandenEnde Foundation', kortom: muziekonderwijs is op de weg terug naar de jeugd. 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }