Deze 5 onderdelen uit jouw auto kende je nog niet [ingezonden mededeling]
Foto: Stockfoto 123RF
ingezonden mededeling

Deze 5 onderdelen uit jouw auto kende je nog niet

  •   keer gelezen

Je kunt tegenwoordig prima auto-onderdelen online bestellen en die vervolgens met behulp van allerlei filmpjes en handleidingen zelf monteren. Dit bespaart je dubbel geld. Het bestelde onderdeel is namelijk goedkoper dan bij de autogarage terwijl je bovendien de werkuren bespaart, je doet het immers zelf. 


Nooit eerder van gehoord
Iedereen kent wel een accu, een ruitenwisser en een uitlaat, zoals heel veel auto-onderdelen als bekend verondersteld worden. Er zijn echter ook auto-onderdelen waarvan je wellicht nooit eerder hebt gehoord. Het geeft ook meteen aan dat de auto soms toch wat gecompliceerder in elkaar zit dan je zou denken en dat het allemaal niet zo eenvoudig is om alles zelf te doen.

Een sterk kloppend geluid
Wel eens van de ankerstaaf gehoord? De ankerstaaf wordt ook wel eens stabilisatiestang genoemd en maakt onderdeel uit van de wielophanging. De ankerstaaf van je auto kan storingen veroorzaken wat betreft breken en vervormen. In dat geval houd je een kloppend geluid en wijkt je auto meer af tijdens de wat hogere snelheden. Een tweede onderdeel dat niet iedereen kent is vast en zeker de einddemper. Dit is het achterste deel van het uitlaatsysteem. De einddemper zorgt voor reductie van het geluid.

De carterplug
Ook een relatief onbekend onderdeel is de carterplug, die in jargon ook wel eens olie aftapplug genoemd wordt. Je kunt aan de plug zelf zien of er al dan niet sprake is van slijtage, vaak is dan het schroefdraad afgesleten. Je herkent dit overduidelijk aan bijvoorbeeld olievlekken onder je auto, een verhoogd olieverbruik en minder druk in het oliesysteem. Het vierde onbekende auto-onderdeel is de veerpootlager, ook wel bekend als schokbreker taatspot. Deze lager verbindt de stutdemper met de bodem van de auto. Ook nu kun je herkennen als er iets met de veerpootlager aan de hand is. In dat geval hoor je namelijk een kloppend geluid, wordt de auto minder goed bestuurbaar en voel je trillingen in de auto.

Beweging van de vering wordt zo gedempt
Ook over het vijfde onderdeel, schokbrekers, weet lang niet iedereen alles. Let daarom goed op. Een schokbreker, ook wel schokdemper genoemd, is een apparaat dat de werking van de veren dempt. De schokbreker is een cilinder met een hydraulische vloeistof met een zuiger die op en neer gaat. Door de weerstand van de vloeistof worden de bewegingen van de vering gedempt. Meer weten over auto-onderdelen? Kijk dan op www.besteonderdelen.nl.

Sta je voor een reparatie en ben je bang voor de kosten? In dit artikel van Business Insider lees je hoe je kunt besparen op de reparatiekosten. 

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier