240 uur werkstraf voor ex-voorzitter Mixed Hockeyclub Vianen

  •   keer gelezen

VIANEN • Een ex-voorzitter van de Mixed Hockeyclub Vianen is dinsdag door de Utrechtse rechtbank schuldig bevonden aan het verduisteren van forse geldbedragen uit de clubkas. De 58-jarige Vianees kreeg daarvoor 240 uur werkstraf opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de man tussen 2014 en 2017 in totaal 35.259,53 euro van de hockeyclub heeft gebruikt voor privé-doeleinden.

Onder het kopje 'schoonmaakkosten' was er 19.000 euro naar zijn eigen bankrekening overgemaakt. Ook zou hij 10.000 euro contant hebben opgenomen met bankpassen van de hockeyvereniging en liet hij de club verder onder meer de aanschaf en het onderhoud van zijn nieuwe auto, een verkeersboete en de contributie voor een politieke partij betalen.

Ontkenning
De ex-voorzitter ontkende tijdens de rechtszaak met klem dat hij zichzelf ten koste van de club had verrijkt. Volgens de man had hij veel eigen geld in de noodlijdende vereniging gestoken en was er intern afgesproken dat de voorgeschoten bedragen op deze wijze verrekend zouden worden.

Declaratieformulieren en bonnetjes die dit zouden onderbouwen, zouden uit de clubadministratie zijn verdwenen, beweerde hij.

"Die overzichten zijn er gewoon. Maar we hebben ze niet in het dossier aangetroffen", aldus de man.

Positie misbruikt
De rechtbank verwierp het verweer van de oud-voorzitter. Volgens de rechters bleek nergens uit dat de man geldbedragen had voorgeschoten of dat hij toestemming had gekregen om ze op deze wijze te verrekenen.

Ook zou de toenmalig penningmeester van de hockeyclub destijds meermalen aan de verdachte om kwitanties voor uitgaven hebben gevraagd, maar deze nooit hebben gekregen.

"Hij heeft zijn positie als voorzitter misbruikt en de club financieel gedupeerd", aldus de rechtbank. 

Impact
Tegen de verdachte was 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar de rechtbank vond een voorwaardelijke straf niet nodig.

De rechters achtten het 'niet aannemelijk' dat de Vianees opnieuw in de fout zal gegaan door de grote impact van deze zaak en alle negatieve media-aandacht.

"Ik kan niet meer over straat", vertelde de man in de rechtszaal.

De officier van justitie achtte bewezen dat de oud-voorzitter in totaal 43.000 euro achterover had gedrukt, maar de rechtbank sprak hem vrij van het verduisteren van ruim 7.000 euro aan vrijwilligersvergoedingen. Volgens de rechtbank staat niet vast dat de man daar geen recht op had.

De hockeyclub zelf meent dat de Vianees gedurende zijn periode als voorzitter veel meer geld weggesluisd moet hebben. In een civiele procedure is de oud-voorzitter vorig jaar veroordeeld tot het terugbetalen van 98.000 euro, maar hij is tegen dit vonnis in beroep gegaan. Dat loopt nog.

door JPU/ Nicolai Schewe 

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }