• Voorstel 1 voor het gemeentewapen van de gemeente Vijfheerenlanden.
• Voorstel 1 voor het gemeentewapen van de gemeente Vijfheerenlanden.

Nieuw gemeentewapen voor de gemeente Vijfheerenlanden

  •   645 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Heraldisch adviseur Jos van den Borne van de Hoge Raad van Adel heeft deze week twee voorstellen van het nieuwe wapen van de gemeente Vijfheerenlanden gepresenteerd in het Stadhuis van Vianen. Tijdens de raadsvergadering van 6 februari zal de raad een keus moeten maken voor één van de twee voorstellen.

De Gemeentelijke werkgroep heeft voor het nieuwe wapen van de Vijfheerenlanden aangeven dat elementen vanuit de wapens van de voormalige gemeentes Zederik, Leerdam en Vianen in het nieuwe wapen van de gemeente Vijfheerenlanden moeten worden opgenomen. Het gaat dan om de zevenbladige roos uit het wapen van Zederik, de gekanteelde (dwars)balken uit het wapen van Leerdam en de historische ankers uit het wapen van Vianen.

Vanuit heraldisch oogpunt heeft voorstel één van de Hoge Raad van Adel de voorkeur. Alle elementen aangegeven door de werkgroep zij hierin opgenomen terwijl ook 'het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel' uit het wapen van Leerdam zijn toegevoegd.

In voorstel twee zijn de gekanteelde (dwars)balken vervangen door de geopende poort met opgetrokken valhek en schuinrechts geplaatst trapleer vanuit het wapen van Leerdam.

Het nieuwe gemeentewapen zal worden gebruikt op officiële stukken van de gemeente Vijfheerenlanden. Met het vaststellen van het nieuwe wapen vervallen de wapens van de oude gemeenten Zederik, Leerdam en Vianen.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }