Werkstraf geëist tegen oud-voorzitter Viaanse hockeyclub

  •   632 keer gelezen

VIANEN • Tegen een ex-voorzitter van de Mixed Hockeyclub Vianen is dinsdag 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist omdat hij tienduizenden euro's uit de clubkas zou hebben verduisterd. De 58-jarige verdachte ontkende de beschuldiging in de Utrechtse rechtszaal met klem.

Volgens het openbaar ministerie verduisterde de man tussen 2014 en 2017 als voorzitter forse geldbedragen door zich onder meer onterecht een vrijwilligersvergoeding uit te keren. Ook ging er onder het kopje 'schoonmaakkosten' 19.000 euro naar zijn eigen bankrekening en werd er voor ruim 10.000 euro geld opgenomen met de bankpassen van de club die hij ter beschikking had. Bovendien betaalde de club ruim 2.000 euro voor de aanschaf en het onderhoud van zijn nieuwe auto.

In totaal gaat het volgens justitie om een bedrag van 43.000 euro dat de man zich onterecht zou hebben toegeëigend. De hockeyclub zelf meent dat de Vianees gedurende zijn hele voorzitterschap 150.000 euro achterover zou hebben gedrukt. In een civiele procedure is de oud-voorzitter vorig jaar veroordeeld tot het terugbetalen van 98.000 euro, maar hij is tegen dit vonnis in beroep gegaan. Dat loopt nog.

Furieus
De Vianees ontkende in de rechtszaal furieus dat hij zichzelf ten koste van de hockeyclub had verrijkt. Volgens de man bleek de hockeyclub er na zijn aantreden in 2010 financieel slecht voor te staan en moest hij geregeld uitgaven voorschieten met eigen geld. Ook werden onder meer trainers en klusjesmannen zwart uitbetaald. "Er hebben allerhande zwarte betalingen plaatsgevonden", aldus de man.

'Schoonmaakkosten'
Volgens de verdachte was afgesproken dat hij zijn geld onder meer onder het kostenpostje 'schoonmaakkosten' terug zou krijgen, maar alle betrokkenen zouden zich die afspraak na de komst van een nieuw bestuur niet meer kunnen herinneren. Ook beschuldigde hij de club ervan dat er stukken in de administratie ontbraken die zijn verhaal ondersteunden, zoals declaratieformulieren voor uitgaven en bonnetjes. "Die overzichten zijn er gewoon. Maar we hebben ze niet in het dossier aangetroffen", aldus de man.

Geen kwitantie
De officier van justitie vond echter bewezen dat de verdachte, die destijds zelf ook financieel krap zat, geld van hockeyclub had gebruikt voor privé-uitgaven en daarmee het vertrouwen van de clubleden had geschonden. Volgens haar ontbrak elke onderbouwing voor de geldbedragen. "Bij deze club en bij deze voorzitter is geen enkele kwitantie teruggevonden. En dat is opmerkelijk", aldus de aanklaagster. Volgens haar vroeg de toenmalige penningmeester regelmatig tevergeefs om een kwitantie of uitleg voor een betaling.

Blanco strafblad
In haar eis hield de officier van justitie onder meer rekening met het blanco strafblad van de verdachte, maar ook met het feit dat de man in haar ogen geen verantwoordelijkheid nam. Zijn raadsvrouw bepleitte vrijspraak omdat alle betalingen en geldopnames in overleg en met toestemming van de club zouden hebben plaatsgevonden. "Voor hem is het heel pijnlijk dat niemand zich dat nu kan herinneren", wist de advocate. Ze wees er ook op dat de clubboekhouding elk jaar door de kascontrolecommissie was gecontroleerd en goedgekeurd.

De rechtbank doet dinsdag 21 januari uitspraak. De Vianees zei echter dat het kwaad voor hem allang is geschied. "Ik kan niet meer over straat", aldus de man.

JPU/Nicolai Schewe

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }