• Vrolijke meezingers bij de stadsmuur tijdens de editie van 2018.
• Vrolijke meezingers bij de stadsmuur tijdens de editie van 2018. (Foto: Dick Aanen)

Toneelroute verbindt Vijfheerenlanden

  •   153 keer gelezen

VIANEN • Tijdens de lustrumeditie van de Toneelroute Vianen krijgt het publiek prachtige scènes te zien van mooie authentieke dorps- en stadsverhalen uit de Vijfheerenlanden.

De editie van 2020 staat gepland op zondag 13 september. Ook dit keer gebeurt dat weer op en rond de Voorstraat van Vianen.

Op straat en in enkele historische panden worden in totaal dertig toneelscènes opgevoerd door enthousiaste vrijwilligers. Een artistiek team heeft in 2019 een schat aan historische verhalen verzameld.

Uitvaartstoet
De Toneelroute was vanaf de eerste editie in 2014 een groot succes. Duizenden mensen bezochten inmiddels de voorstellingen in de binnenstad van Vianen. Het (inmiddels tweejaarlijkse) evenement beleefde zijn hoogtepunt in 2016, toen op die prachtige zondag in september in de Voorstraat van Vianen de uitvaartstoet van Walraven III van Brederode uit 1615 werd nagespeeld.

Honderden vrijwilligers waren gekleed in de 17e eeuwse kledij van de mannenbroeders uit die tijd. Ze liepen eerbiedig en voetje voor voetje van de Lekpoort naar de Grote Kerk, gadegeslagen door duizenden toeschouwers. De organisatie oogstte veel lof met dit megaspektakel.

Waterjaar
De editie van 2018 stond in het teken het Viaanse Waterjaar. In de Grote Kerk en later op buitenlocaties werden scènes gespeelde uit 'Storm aan de Lek', een bewerking van Shakespeare's 'De Storm'.

Het publiek genoot in de voorgaande vier edities vooral ook van de ruim honderd kleinere toneelpareltjes over alledaagse en daardoor herkenbare gebeurtenissen uit het verleden: roddelende wasvrouwen, dorpsvetes, een dronken timmerman die door z'n vrouw op z'n nummer werd gezet, kijvende visvrouwen, gesprekken op stand tussen de leden van de Heerensociëteit, een woordenstrijd tussen een dominee en een katholieke priester.

Dit keer put het creatieve team van de Toneelroute niet alleen uit de Viaanse historie, maar komen ook de prachtige anekdotes aan bod uit de andere andere dorpen en stadjes van de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden. "Die dorpen en steden hebben allemaal hun eigen authenticiteit", zegt artistiek leider Anne-Marie Grosfeld. "En dat maakt deze editie van de Toneelroute juist zo prachtig."

Pareltjes
De pareltjes uit de andere kernen gaan onder andere over de broodoorlog in Ameide, de verboden visvangst in Tienhoven, Rooie Maaij in Leerdam, de toiletpot van de commandant in Everdingen, belangenverstrengeling in Hei- en Boeicop, hondsdolheid in Vianen en de verdwenen schedel in Vianen.

Grosfeld: "Het zijn historische verhalen, maar wel met een kwinkslag en met de nodige fantasie bewerkt. We hopen dat mensen zeggen: 'Wow, wat leuk, daar wil ik wel aan meedoen."

Anne-Marie Grosfeld heeft de algehele artistieke leiding, maar het regiewerk van de individuele stukken laat ze over aan andere regisseurs.

"Voor de rest is het allemaal best spannend hoe het allemaal weer gaat lopen. We hebben een plan, we weten waar we naartoe willen. Maar we weten nog niet hoe de weg ernaartoe gaat lopen. Soms sla je een heel andere weg in en denk je: 'yes, zo kan het ook'." Ze heeft er ook dit jaar weer alle vertrouwen in.

"De Toneelroute is een evenement dat door veel mensen wordt gedragen. Die hebben allemaal een drive om er iets moois van te maken. Maar wat je ook ziet is dat het mensen uit Vianen echt verbindt. We trekken het nu breder. En we hopen dat de Toneelroute de mensen uit de Vijfheerenlanden met elkaar in contact brengt."

Vrijwilligers gezocht
De kick-off van de Toneelroute 2020 vindt plaats op woensdag 15 januari in het Stedelijk Museum in Vianen, tussen 19:30 en 21:00 uur (inloop vanaf 19:00 uur). Ook dit jaar zullen de scènes worden gespeeld door zo'n honderd acteurs en actrices.

Verder is er behoefte aan veel andere vrijwilligers, zoals decorbouwers, naaisters, op- en afbouwers, suppoosten, EHBO'ers, verkeersregelaars en cateraars. Alle belangstellenden uit de Vijfheerenlanden worden uitgenodigd om mee te doen met de Toneelroute. Aanmelden kan ook via info@toneelroute.nl. Kijk voor meer informatie op: www.toneelroute.nl.

door Dick Aanen

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }