• Martin en Désirée hebben samen met hun team hard gewerkt om een sfeervolle ruimte te creëren.
• Martin en Désirée hebben samen met hun team hard gewerkt om een sfeervolle ruimte te creëren. (Foto: Marjo van Andel)

'Ruimte moest sfeervoller worden'

  •   keer gelezen

VIANEN • Het Uitvaarthuis Vianen is inmiddels alweer ruim drie maanden in handen van Martin Hendericks en Désirée Huis in 't Veld-Heinink. De positieve reacties op de stap die het duo zette zijn enorm.

"We hebben mooie reacties gekregen waaronder: 'fijn dat het weer in Viaanse handen is en dat er een huiselijke sfeer vanuit straalt'."

Sinds Martin en Désirée begin september de sleutel van het Uitvaarthuis in handen kregen, zijn ze in een rollercoaster gestapt.

"Twee jaar geleden hebben we al eens gesproken over een eigen uitvaartcentrum, dat leek ons prettig werken. We zijn toen de onderhandelingen ingegaan. Dat verliep nogal moeizaam. En toen werd ik ziek en werd Désirée geveld door een hernia. Op dat moment stond ons hoofd er helemaal niet naar."

Logische locatie
Désirée kon het voormalige Monuta pand aan de Sparrendreef in Vianen echter niet uit haar hoofd zetten. "Dit is zo'n logische locatie, naast de Algemene Begraafplaats, en alles onder één dak: kantoor, ruimte voor condoleances, en uitvaartdiensten, 24-uurs familiekamer en het zelf kunnen verzorgen van de catering."

Toen bleek dat het pand nog steeds vrij was, trok Désirée de stoute schoenen aan. "Het ging met ons allebei inmiddels weer wat beter en toen heb ik het er toch ingegooid bij Martin 'Zouden we niet toch...?' Martin mompelde iets van: 'doe maar', maar belde dezelfde dag nog terug."

Martin lacht: "Ja, ik wilde het toch echt samen gaan doen, dus ook de onderhandelingsgesprekken over het pand. Dan had ik ook weer iets om naar uit te kijken." Terwijl Martin en Désirée er nog vanuit gaan, dat ze het pand van Monuta zullen gaan huren, komt de vraag of ze het niet willen kopen.

Sfeervoller
"Vanaf dat moment is het snel gegaan. Maar dan hangt er wel een ander kostenkaartje aan. We wilden het meteen goed aanpakken en er echt 'ons' Uitvaarthuis van maken." Een precies plan van aanpak hebben de twee nog niet als ze uiteindelijk in september de sleutel van het pand krijgen.

"Voorop stond dat de ruimte sfeervoller moest worden. Maar verder zijn we aan een groot avontuur begonnen." Désirée vult aan: "Gelukkig zijn we gewend om in korte tijd één en ander te moeten regelen. Het opknappen verliep soepel en we zijn erg tevreden met hoe het nu is geworden. Je kunt wel van alles willen en hopen, maar dat is toch maar afwachten. En we hebben ook gewoon een superleuk team, met ieder eigen kennis en vaardigheden. Dat werkt heel erg goed."

Vrijwel alles is mogelijk
In het Uitvaarthuis aan de Sparrendreef is vrijwel alles mogelijk: een complete uitvaart, catering, maar bijvoorbeeld ook alleen opbaren of het houden van een condoleance. "Het is overigens nog niet altijd duidelijk dat iedereen welkom is, ook als de uitvaart door een andere uitvaartondernemer wordt geregeld. We merken nu wel dat ook de grote uitvaartondernemers inmiddels weten dat wij hier zitten en graag gebruik maken van onze diensten."

Het Uitvaarthuis Vianen beschikt over een sfeervolle 24-uurs familiekamer. Nabestaanden krijgen een sleutel van de ruimte zodat zij, wanneer ze maar willen, bij hun overleden dierbare langs kunnen gaan. "Onlangs lag hier iemand opgebaard en een nabestaande wilde graag in dezelfde ruimte zelf de bloemen schikken. Dat regelen we dan gewoon."

Toekomstplannen
Inmiddels is het Uitvaarthuis officieel open, en is er ook een open dag geweest. Compleet met uitvaartmarkt waar bijvoorbeeld het hospice zich presenteerde, maar er bijvoorbeeld ook informatie was te vinden rouwfietsen, -koetsen en kisten.

"Er kwamen veel mensen langs. We merkten ook dat bezoekers het prettig vonden om eens te kijken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van uitvaartverzorging. Zo'n markt is laagdrempelig: mensen durven dan eerder een vraag te stellen waar ze mee zitten. Zo'n markt is dus voor herhaling vatbaar."

Overigens hebben Martin en Désirée ook nog andere wensen voor de toekomst: "We willen erg graag nog een terras bij het Uitvaarthuis aanleggen. Als verlengstuk van de aula, zodat nabestaanden even een frisse neus kunnen halen na een emotionele dienst."

Meer informatie: mhuitvaartverzorging.nl.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }