OM eist gevangenisstraf voor gewelddadige inbraken in brillenwinkel in Vianen

  •   696 keer gelezen

VIANEN • Tegen een 28-jarige man uit Vianen is dinsdag in de rechtbank in Utrecht vijf maanden gevangenisstraf geëist.

De man heeft volgens de officier van justitie in drie opeenvolgende nachten met veel geweld ingebroken bij brillenwinkel Pearl aan de Voorstraat in Vianen. Bij die inbraken werden ruim tachtig zonnebrillen gestolen.

Op de dag voor de eerste inbraak is de verdachte te zien op beelden in de Pearl. Een rechter vroeg hem wat hij daar deed. Tegen de politie heeft de man gezegd dat hij voor de reparatie van een bril kwam. Maar hij draagt geen bril. In de rechtbank beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht.

Bijl
In de nacht van 23 augustus wordt er voor de eerste keer ingebroken bij de Pearl door twee mannen op een scooter. Ze maken zoveel lawaai dat gasten van een naburig café naar buiten komen. Die cafébezoekers worden door de inbrekers met een bijl bedreigd.

De nacht erna is het weer raak. Weer hetzelfde duo op dezelfde scooter. De schade is nog nauwelijks gerepareerd. De uitbater van de Pearl besluit de volgende nacht te gaan posten. Hij ziet weer dezelfde mannen op dezelfde scooter. De scooter verdwijnt bij een woning aan de Langedijk in Vianen.

Brillen
De politie belt aan bij die woning. De verdachte doet open. De scooter met warme motor staat in het portiek. De politie vindt 85 brillen en inbrekersgereedschap in de woning.

De man uit Vianen is regelmatig veroordeeld in de afgelopen tien jaar. Hij heeft zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan een mishandeling van een vriendin op een camping in Overberg. Die vriendin stapte naar de politie toen zij was geslagen. Volgens de verdachte is zij net zo zwaar verslaafd aan GHB als hij zelf. 

Mededader
De naam van de mededader is bekend, vertelde de officier van justitie. De officier kan tegen de Vianer alleen gevangenisstraf en geen hulp eisen, omdat de reclassering er geen heil in ziet om de verdachte te helpen.

De officier vermoedt dat de verdachte verslaafd is. Maar hij geeft aan dat hij zich de komende tijd prima kan redden: hij heeft werk als koerier en een woning. Zijn advocaat vond de inbraken niet bewezen. De verdediging vroeg om de man direct vrij te laten. Dat verzoek wees de rechtbank af.

De uitspraak is op 17 december.

(JPU)

 
 

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }