Regio Rivierenland wint kort geding over aanleg glasvezel

  •   580 keer gelezen

RIVIERENLAND • De rechter heeft Regio Rivierenland op alle punten in het gelijk gesteld in een kort geding dat marktpartij Glasvezel Buitenaf had aangespannen over de aanleg, onderhoud en het beheer van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de regio Rivierenland. "De volgde stappen kunnen nu gezet worden, zoals het gunnen van de aanbesteding om de feitelijke realisatie van dit unieke project af te ronden", schrijft de regio in een persbericht.
 
Vrijdag 8 november diende het kort geding en zijn beide partijen gehoord. Claim van Glasvezel Buitenaf was dat Regio Rivierenland onder andere niet voldeed aan de voorwaarden die de Europese Commissie (EC) aan de uitvoering van dit project heeft gesteld. Vrijdag jongstleden deed de rechter uitspraak en was van mening dat regio Rivierenland niet in strijd handelt met geldende staatssteunregels en/of de aanbestedingswet.
 
'Veel voordelen'
Het overheidsmodel biedt volgens Regio Riverenland vele voordelen. "Inwoners hoeven niet te betalen voor de aanleg van hun aansluiting. Daarnaast kunnen zij diensten afnemen voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die in de kernen en is er geen sprake van maandelijkse buitengebiedstoeslag. Ook is er geen verplichting om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid is. Uiteraard biedt dit alles ook voordelen voor ondernemers die met hun bedrijf vanuit huis opereren."
 
Voortgang
Regio Rivierenland zal voor de aanleg, beheer en onderhoud van het netwerk namens de deelnemende gemeenten een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie oprichten. Dit zal nu begin januari 2020 zijn beslag krijgen. Vervolgens zullen er nog wat formele stappen gezet moeten worden, zoals het gunnen van de aanbesteding. Beoogd partner Digitale Stad kan hierna tot de feitelijk aanleg van het netwerk overgaan.
 
Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die een dergelijk regionaal project gaat uitvoeren. Dit voor zeven gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.  

Meer informatie via

http://www.digitale-stad.nl/rivierenland
 
 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }