• Opperste concentratie bij de kinderen die deelnemen aan het Viaans dictee.
• Opperste concentratie bij de kinderen die deelnemen aan het Viaans dictee. (Foto: Peter Verbeek)

Viaans Dictee trekt 54 deelnemers

  •   175 keer gelezen

VIANEN • Als voorprogramma van het Viaans Dictee voor volwassenen is er vorige week ook een dictee gehouden voor leerlingen van de basisscholen.

Ondanks alle moeite die is gedaan om kinderen te bewegen daar aan mee te doen bleef het aantal van zeventien deelnemers ver achter bij de verwachtingen. In de aula van het OCV werden ze welkom geheten door Giuseppe van der Helm, voorzitter van Leergeld Vianen.

Hij liet ook de meegekomen ouders en leerkrachten aanschuiven en meeschrijven, maar uiteraard mochten ze geen contact hebben met hun kinderen.

Monster
Ans Metselaar, voormalig onderwijzeres en docente van het OCV, en tevens coördinator van de stichting, schreef het kinderdictee. Ze had een spannend verhaal bedacht over een groot en afzichtelijk monster dat zo maar opdook in Put Middelwaard en enkele kinderen de stuipen op het lijf joeg.

De tekst, met op het oog niet al te veel instinkers, werd in zinnen en stukken voorgelezen door wethouder Tirtsa Kamstra. Na twintig minuten was het gepiept en werden de formulieren verzameld om te worden nagekeken door de correctiecommissie. Terwijl die bezig was met haar belangrijke taak werd de tekst geprojecteerd op een scherm, zodat iedereen kon kijken hoe hij het er vanaf had gebracht.

Alle deelnemers kregen twee lootjes, en via het Rad van Fortuin werden de nummers van de winnende nummers gedraaid. De lootjes waren goed voor een aantal prijzen, geschonken door plaatselijke ondernemers en marktlui. De jeugd was vooral happig op de chocolade letters en bonnen die recht geven op een familiezak kibbeling.

Steeds beter
Na een half uurtje waren alle formulieren nagekeken en werd de uitslag bekend gemaakt. Daan Planje (De Ark) werd derde, Babette Mbianga (eveneens De Ark) eindigde op de tweede plaats, terwijl Tycho van der Linden, een 9-jarige leerling van groep 6 van de Egbertusschool, met slechts zeven fouten als winnaar naar voren werd geroepen om zijn trofee in ontvangst te nemen. "Vorig jaar maakte ik dertien fouten, dus het gaat steeds beter," lachte hij.

Een viertal van De Ark, bestaande uit Daan, Rivanna, Kas en de niet meer aanwezige Nicole, won de teamprijs. Alle kinderen kregen een medaille en een certificaat. Tirtsa Kamstra werd bedankt met een ruiker.

Tussen het kinderdictee en dat voor de volwassenen werd voor een dertigtal gasten een viergangendiner geserveerd door leerlingen van het OCV, afdeling Horeca. Zij verzorgden ook de catering tijdens de pauzes.

Bredero
's Avonds waren er gelukkig aanzienlijk meer deelnemers: negentien individuelen en negen teams met in totaal 35 personen. Zij werden geconfronteerd met een tekst die is bedacht door Nicole Harmsen, inwoonster van Vianen, docent Nederlands OC Nieuwegein en schrijfster van het boek 'De Ruisluie'.

De hoofdrol was voor Bredero, heer van Vianen, die een schuilplaats bood aan allerlei schorriemorrie; niet zozeer voor het geld dat daarbij binnenkwam maar wel voor de macht en aanzien die hij daardoor kreeg.

Evenals vorig jaar werd de tekst met veel toewijding voorgelezen door Wim Groeneweg, tegenwoordig waarnemend burgemeester van Oudewater.

Arturo Zijlstra, vriend van een inwoner van Vianen, werd winnaar van het Viaans Dictee. Hij maakte zes fouten. Dat was er één minder dan Dian van Gelder (Zoetermeer), vaste bezoeker van dictee-avonden in het land. Met acht fouten eindigden vijf inwoners van Vianen op de gedeelde vijfde plaats. Bibliotheek Vianen won de teamprijs terwijl het beste jeugdteam bestond uit leerlingen van OC Nieuwegein.

Stichting Leergeld
Stichting Leergeld Vianen is er voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar die opgroeien in gezinnen met een inkomen op bijstandsniveau. Zij dreigen sociaal geïsoleerd te raken omdat hun ouders de kosten van het lidmaatschap van een sportclub, een schoolreisje, voetbalschoenen of danslessen niet kunnen betalen.

Via een lokaal netwerk met bedrijfsleven en serviceclubs kunnen, vaak tegen geringe kosten, belangrijke zaken voor kinderen gerealiseerd worden.

Leerlingen van de basisscholen en de volwassenen die deelnamen aan het dictee, plus de opbrengst van het viergangendiner, brengen uiteindelijk een bedrag van 1500 euro in het laatje van Leergeld Vianen.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }