Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

7 tips bij het kiezen van de juiste wandelschoenen

  •   85 keer gelezen

Goede wandelschoenen kunnen bijna altijd wel van pas komen. Of je nu op een actieve of avontuurlijke vakantie gaat, of gewoon een mooie herfst wandeling wilt maken in het bos. Net zoals bij 'normale' schoenen zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van wandelschoenen. We geven je dan ook graag een aantal praktische tips.

1. Goedkoop is duurkoop

Koop je wandelschoenen altijd bij gespecialiseerde zaken zoals bijvoorbeeld Intersport. Zo weet je zeker dat je in de juiste kwaliteit investeert en dat 'waterdichte' wandelschoenen ook daadwerkelijk waterdicht zijn. Koop je goedkope wandelschoenen, dan is de kans groot dat de kwaliteit tijdens een wandeling flink teleurstelt.

2. Koop een maatje groter

Zitten de wandelschoenen in jouw maat wat aan de strakke kant? Koop ze dan een maatje groter. De kans is groot dat je ze uiteindelijk met dikke wandelsokken en eventueel zelfs steunzooltjes draagt; en dan komt die extra ruimte goed van pas. Je kunt je wandelschoenen beter een maatje te groot kopen dan een maatje te klein.

3. Koop wandelschoenen overdag

Je voeten zijn 's middags vaak wat dikker dan 's ochtends; en dat maakt de middag het ideale moment om wandelschoenen te gaan passen. Warmte en beweging zorgen er namelijk voor dat je voeten wat opzwellen, en dit is uiteindelijk het formaat dat ook in de wandelschoenen gaat. Ga je toch 's ochtends op pad? Wandel dan van te voren wat.

4. Versteviging om de enkels

Besluit je de wandelschoenen voor trektochten of op ongelijke grond te kopen? Dan kan het verstandig zijn om hoge schoenen aan te schaffen. Deze verstevigen de enkels en voorkomen dat je de enkels omzwikt wanneer je een flinke klim maakt. Lage schoenen zijn daarentegen weer perfect voor vlakke gebieden.

5. Ademend of waterdicht?

Kijk goed naar de soort wandelingen die je vooral zult gaan maken. Wandel je bijvoorbeeld veel in natte omgevingen, kou of sneeuw? Dan kan het fijn zijn om een waterdichte schoen aan te schaffen. Wandel je daarentegen eerder in droge en warme omgevingen (tijdens een vakantie in Afrika bijvoorbeeld)? Dan is een ademende en niet-waterdichte schoen een betere keuze.

6. Passen met dikke sokken

Trek een paar dikke sokken aan (of neem een paar dikke sokken mee) wanneer je wandelschoenen gaat passen. Gebruik je inlegzooltjes? Neem dan ook deze mee. Zo weet je zeker dat de wandelschoenen ook met alle accessoires lekker zitten. Het kan vaak makkelijk zijn om alle nodige accessoires die jij tijdens een wandeling aantrekt vast mee te nemen. Stop je jouw broekspijpen bijvoorbeeld altijd in je hoge wandelschoenen? Zorg dan dat je de juiste broek aan hebt en probeer je nieuwe wandelschoenen ook op deze manier.

7. Goed inlopen

Houd rekening met het feit dat je wandelschoenen eerst nog even goed in moet lopen totdat ze zich helemaal naar jouw voeten zetten. Let wel goed op knelpunten of eventuele irritaties: de kans dat deze op de lange termijn verdwijnen is erg klein.

Waar let jij het meest op wanneer je nieuwe wandelschoenen aanschaft?

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }