• Het achttal dat komend weekeind voor lachsalvo’s moet zorgen.
• Het achttal dat komend weekeind voor lachsalvo’s moet zorgen. (Foto: Peter Verbeek)

Familie Bruinsma terug op podium

  •   204 keer gelezen

VIANEN • Al bijna veertig jaar is het een goede gewoonte dat Toneelvereniging Ger Zuijdendorp haar trouwe publiek vermaakt door een blijspel, klucht of komedie op de planken te brengen. Dit jaar kan, op vrijdag 22 en zaterdag 23 november, worden genoten van een hernieuwde kennismaking met de familie Bruinsma, misschien wel de meest bekende toneelfamilie van Nederland.

Toneelvereniging Ger Zuijdendorp is opgericht op 1 mei 1981. Zeven leden keerden de toenmalige toneelvereniging De Hagenspelers de rug toe en gingen op eigen benen verder. "Onder die zeven waren mijn moeder Jo, mijn vrouw Marianne en ik", vertelt Edwin Zuijdendorp.

"Mijn vader was Ger Zuijdendorp, in zijn werkzame leven toneelmeester van Krasnapolsky en decorbouwer van de tv-shows van Rudi Carrell. Hij was niet lang daarvoor overleden, en als eerbetoon hebben we de nieuwe toneelvereniging naar hem vernoemd."

Van moeder op zoon
Aanvankelijk was de regie in handen van moeder Jo, maar enkele jaren later nam Edwin dat van haar over. Tot vijf jaar geleden regisseerde hij alle producties, waarna beurtelings zijn zoon Mark en Ellis van Zelst hem aflosten.

"Dit jaar ben ik er nog één keer ingestapt, maar ik houd me veel meer bezig met het vele werk dat achter de schermen moet worden gedaan."

Voorzitter
Sinds enige tijd is Silvio Keij voorzitter van de Viaanse toneelvereniging. Voorheen stond hij ook op het toneel, maar omdat het hem steeds meer moeite kostte lange rollen te leren is hij daarmee gestopt.

"We hebben in het verleden vaker komedies van Carl Slotboom uitgevoerd, en dan met name over de verwikkelingen van de familie Bruinsma. De laatste twee seizoenen hebben we gekozen voor kluchten van Jon van Eerd. Die hebben meer interactie, zijn lastiger en intensiever, en hebben een positieve impuls gegeven aan het niveau van onze leden. Dit jaar zijn we echter tóch weer teruggevallen op de familie Bruinsma met 'Kouwe Kak en Tatoeage'.

Voor het publiek betekent dat een weerzien met voor hen herkenbare typetjes, die worden neergezet door degenen die dat vaker hebben gedaan."

Voorbereiding
De voorbereiding op een nieuwe uitvoering begint al tijdens de evaluatie, die meestal een week later wordt gehouden. Aan de twaalf spelende leden wordt dan al gevraagd wie het jaar erna inzetbaar is. Meestal zijn dat er tussen de acht en de tien, en aan de hand daarvan maakt de leescommissie een selectie van kluchten, blijspelen of komedies die in aanmerking komen. Daarvan worden tekstboekjes besteld, en doorgaans is een maand later niet alleen al bekend waar de keuze op is gevallen, maar ook wie welke rol krijgt.

Vanaf januari worden elke woensdagavond in de kantine van ijsvereniging De Bosbaan leesrepetities gehouden, en daarna wordt al geoefend hoe de typetjes het beste voor het voetlicht gebracht kunnen worden.

"Na de algemene ledenvergadering stoppen we ermee, en als de zomervakantie erop zit gaan we verder en verhuizen we naar het podium van de Theaterzaal", legt Silvio Keij uit.

"Van de spelers wordt verwacht dat ze hun tekst dan beheersen, want er wordt dan zonder boekjes geoefend. De tekst is niet heilig en er worden vaker eigen nuances in aangebracht. Marianne Zuijdendorp, sinds jaar en dag onze souffleuse, is heel belangrijk voor de bewaking van dat proces."

Kringloopwinkel
In de week van de uitvoeringen wordt het podium aangekleed met decorstukken en het benodigde meubilair. Die mogen gratis worden geleend van de plaatselijke Kringloopwinkel. De niet-spelende leden hebben ook gezorgd dat de rekwisieten er allemaal zijn.

Woensdag wordt de generale repetitie gehouden, en dan moet iedereen er klaar voor zijn. Vrijdagavond krijgen honderd gasten van Stichting Welzijn Vianen tegen gereduceerd tarief een kaartje. Met 244 stoelen is de zaal dit jaar voor beide uitvoeringen stijf uitverkocht. De prijzen voor de tombola worden gesponsord door de lokale ondernemers.

door Peter Verbeek

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }