• Douwe van der Tuin met zijn schoonzoon Eric (l) en zoon Patrick (r) in Nashville.
• Douwe van der Tuin met zijn schoonzoon Eric (l) en zoon Patrick (r) in Nashville. (Foto: aangeleverd)

Viaans trio in de voetsporen van Elvis Presley

  •   457 keer gelezen

VIANEN • Douwe van der Tuin (77) is net terug uit de Verenigde Staten. Hij ging op zoek naar plekken waar zijn idool Elvis Presley geschiedenis schreef. De man uit Vianen reisde in tien dagen, met zoon Patrick en schoonzoon Eric, van New Orleans via Memphis naar Nashville en wil deze ervaring graag delen.

Douwe: "Ik heb wel tweeduizend foto's en filmpjes. Misschien organiseer ik ergens in Vianen wel een avond om over deze reis te vertellen als ik alles heb uitgezocht. Het was zo indrukwekkend." Als hij vertelt over het bezoek aan de laatste rustplaats van The King, raakt hem dat weer. "Bij het graf van Elvis kon ik mijn tranen niet bedwingen en de gedachte eraan maakt weer veel los. Ik had niet gedacht dat het zo'n indruk op me zou maken."

'Looks'
Douwe werd geboren op de grens van Friesland en Groningen. Hij kwam via het werk van zijn vader die kruidenier was, eerst in Bilthoven terecht en later verhuisde hij naar Vianen. In de Lekstad heeft Douwe onder meer gewerkt bij Van De Bij op de Voorstraat, een zaak die de echte Vianezen nog wel zullen kennen.

Het is inmiddels 54 jaar geleden dat hij trouwde met Gonnie, die zich de 'looks' van de jonge Douwe nog goed weet te herinneren. Gonnie: "Hij had zo'n echte Elviskrul en van die kettinkjes om zijn schoenen. Dat was toen hip en helemaal in de stijl van Elvis."

Douwe lacht erom. Vanaf zijn jeugd is hij al fan van The King en hij heeft al zijn platen. "Alles vind ik goed van hem, van Jailhouse Rock tot zijn gospelmuziek." Een verzamelaar van Elvis-snuisterijen is Douwe niet: hij houdt het bij de muziek.

Naar Amerika
Samen maakten Gonnie en Douwe mooie reizen, maar naar de geboortegrond van Elvis waren zij nog nooit geweest. De liefde voor jazz-en bluesmuziek uit de jaren vijftig en zestig deelt Douwe niet alleen met zijn vrouw, maar vooral ook met zijn schoonzoon Eric en zoon Patrick. Toen hij hen voorstelde om naar het land van Elvis te reizen, hoefden ze daar niet lang over na te denken en voordat Douwe er goed en wel erg in had, zaten ze met zijn drieën in het vliegtuig.

De reis startte in New Orleans. "Die stad ademt muziek," aldus Douwe. New Orleans is de stad van de oude jazz, dixieland en de blues. Vanuit een hotel midden in het centrum bezocht het drietal verschillende cafés en restaurants met livemuziek. Hier heeft Elvis heel even gewoond.

In Memphis, waar de reis verder ging, is te zien wat hij naliet.

Niet alleen Elvis
De drie mannen uit de gemeente Vijfheerenlanden waren op hun reis niet alleen maar geïnteresseerd in de sporen die 'The King of Rock 'n Roll' had achtergelaten maar ook in de bezienswaardigheden van andere muzikale grootheden zoals Fats Domino en Mahalia Jackson.

Fats Domino is bekend bij het grote publiek van onder meer 'Blueberry Hill'. Mahalia Jackson werd wel 'de koningin van de gospel' genoemd. Het hoogtepunt in haar zangcarrière beleefde zij op 28 augustus 1963 tijdens een massademonstratie tegen rassendiscriminatie bij het Lincoln Memorial in Washington. Zij en ook andere bekende vertolkers van jazz en blues leven in deze steden nog steeds voort.

Onvergetelijk
Douwe: "We hadden zo'n grote Amerikaanse pick-up truck waar ik heerlijk achterin mijn lijstje kon afvinken, zoals de studio waar Fats Domino zijn eerste plaatje opnam en het huis waar hij woonde. We maakten ook een tocht over de Mississippi."

"In Memphis, in het huis van Elvis deden we een audiotour. Verder zagen we twee van zijn vliegtuigen en dertien Cadillacs, enkele motoren en raceauto's. Het graf van Elvis ziet er heel gewoon uit. Zijn vader en moeder liggen er ook. Het doet met nog steeds veel als ik denk aan dat ik daar heb gestaan.

"Deze reis was onvergetelijk en ik ben blij dat we hem hebben kunnen maken.''

door Astrid Pel

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }