Foto: nl123rf.com
ingezonden mededeling

Welke kosten komen er kijken bij de aanschaf van een huisdier

  •   65 keer gelezen

REGIO • Er zijn in Nederland een hoop mensen die een huisdier hebben. Een huisdier hebben kan ontzettend leuk en gezellig zijn. Natuurlijk heeft iedereen zo z'n voorkeur.

De één wil liever een huisdier waar je niet zoveel aandacht aan hoeft te besteden, zoals bijvoorbeeld een kat. De ander vindt het juist leuk om veel tijd te besteden aan zijn huisdier en kiest voor een hond die een aantal keer per dag uitgelaten moet worden. Wil je ook graag een huisdier? Het is dan belangrijk om rekening te houden met de kosten hiervan.

Het verschilt per huisdier wat de kosten zullen zijn, maar een ding is zeker, een huisdier kost hoe dan ook geld. Om je hier een beter beeld bij te geven hebben we een aantal kosten op een rijtje gezet. We hebben gekeken naar de eenmalige kosten, de terugkerende kosten en onverwachte kosten. 

Eenmalige kosten
Als je een huisdier wilt, zul je deze in veel gevallen moeten kopen. Hierin verschillen de prijzen enorm. Zo kun je al snel honderden euro's kwijt zijn voor een hond, terwijl een konijn maar een paar tientjes kost. Ook is het soms mogelijk om gratis een huisdier te krijgen, dan heb je dus niet te maken met de aanschafkosten.

Verdere eenmalige kosten kunnen bijvoorbeeld zijn voor het chippen van je huisdier of geschikt materiaal kopen zoals een kooi.

Terugkerende kosten
Net als bij de eenmalige kosten zijn ook de terugkerende kosten erg verschillend. Een huisdier moet natuurlijk eten. Je kunt je dan ook voorstellen dat het voer voor een grote hond een stuk duurder is dan het voer voor een cavia.

Ook de kosten om je huisdier schoon en gezond te houden vallen onder de terugkerende kosten, deze zijn erg divers. Je kunt hierbij denken aan vaccinaties of een verzekering, maar als je bijvoorbeeld een konijn of vissen hebt zul je regelmatig kosten hebben om het hok of aquarium schoon te maken. 

Onverwachte kosten
Net als mensen krijgen ook je huisdieren wel eens last van een ziekte. Dit zijn dan ook de meest voorkomende, onverwachte kosten voor je huisdier.

De kosten voor een dierenarts kunnen snel oplopen, rekeningen van honderden of duizenden euro's zijn zeker geen uitzondering.

Ook vlooien bij katten of vlooien bij honden zijn klachten die we vaak terug zien. Dit moet behandeld worden en valt onder de onverwachte kosten. 
 

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }