• Foto die Hille Vlasman maakte bij gedicht 'Varen naar diep water'.
• Foto die Hille Vlasman maakte bij gedicht 'Varen naar diep water'. (Foto: Hille Vlasman)

Spelen met eeuwenoude wijsheden

  •   158 keer gelezen

VIANEN • De Friese dominee Hille Vlasman maakt meditatieve tochten over land, water en strand. Hij weet dat prachtig te verbeelden in foto's en te verwoorden in teksten en gedichten.

De foto's en teksten van Vlasman zijn vanaf 20 oktober onder de titel 'Vaar naar diep water' te bewonderen in de Grote Kerk van Vianen. "Nu eens lichtvoetig en dan weer ernstig."

Vlasman is sinds 2010 als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente Trynwâlden. Hij preekt vooral in het prachtige dorpskerkje van Gytsjerk (Giekerk). Daarnaast is hij LVSC supervisor in de Oude Hof.

Meditatieve boeken
De predikant verwierf landelijke bekendheid door enkele meditatieve boeken, waaronder een boek over Psalm 23. Het idee voor zijn boek 'Vaar naar diep water' lag eigenlijk om de hoek. De Waddenzee, het strand en de polders daaromheen vormen een onuitputtelijke bron voor de 54-jarige predikant.

Wolkenpartij
"Een majestueuze wolkenpartij imponeert me. Een roestig anker op een voordek stemt me tot nadenken. Een oude grafzerk maakt me stil. Koeien in de wei, in de stromende regen, versterken mijn vertrouwen. En de zee, ja, de zee weet mij altijd weer naar zich toe te trekken."

Vlasman legt in elke beschouwing een link met de duizend jaar oude teksten uit de Bijbel. "En het is blijvend een waar genoegen om met die rijke schat van wijsheid in denken en verwoorden te spelen."

Vissersbootje
Een beeld van een eenvoudig vissersbootje op het strand inspireerde Vlasman tot het gedicht 'Vaar naar diep water'. "Het klinkt als: 'Nu je in een beslissende fase van je leven bent gekomen, kun je er niet meer om heen. Kijk het maar recht in de ogen...."

Mooi is ook het gedicht over de hevige storm op zee 'die er zomaar kan zijn', met daar tegenover het water dat even later helemaal tot rust is gekomen. De storm en de stilte zijn een metafoor voor het persoonlijke leven. "Alsof na een innerlijke strijd er nu een innerlijke, meditatieve rust is gekomen. Zoek de stilte, ook op 'zee', ze laat zich vinden."

Willibrordpad
Het idee om de tentoonstelling 'Vaar naar dieper naar water' naar Vianen te halen kwam van Jan van Beek uit Lexmond. Het begon in 2010 met een toevallige ontmoeting met de Friese dominee. "In de kerkdienst waren twee mannen aanwezig in wandeloutfit. Na de dienst bleven ze koffiedrinken. Ze stelden zich voor als Hille Vlasman en Reinier Tuinman, allebei dominee in Friesland. Ze vertelden vol enthousiasme over het Willebrordpad, dat ze aan het lopen waren. Dat pad loopt via Utrecht, IJsselstein, Vianen naar Arnhem en Zutphen. Elk jaar lopen ze een bepaald pad. Meestal in Nederland, maar eens in de vijf in het buitenland."

Jan hield contact met Hille Vlasman. De Lexmonder was onder de indruk van het weidse Friese landschap en toen deze zomer het boek verscheen was een telefoontje genoeg om Hille enthousiast te maken.

Cultuur en religie
In de Grote Kerk van Vianen zijn heel regelmatig prachtige tentoonstellingen en exposities te bewonderen. Onlangs was er nog werk te zien van Paul Parren (schilderijen) en José Crombach (keramiek). Ook de aquarellen-expositie 'Langs de Lek' van Gerard van Straten was een groot succes.

"Er zijn maar liefst 15 schilderijen verkocht", zegt Alice Planje, voorzitter van de stichting Kunst & Cultuur van de Grote Kerk Vianen. "Ik ben een groot voorstander van nog meer exposities in de kerk. Cultuur en religie zijn wat mij betreft erg met elkaar verbonden. De Grote Kerk is bovendien te mooi om alleen te gebruiken tijdens de zondagse eredienst."

De tentoonstelling 'Vaar naar dieper water' is te zien tot eind 2019. In de Winkel van Sinkel is ook het bijbehorende boek te koop. De winkel aan de Korte Kerkstraat 9 is open op dinsdag tot en met zaterdag.

Dick Aanen

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }