• Excelsior repeteert elke dinsdagavond in de gymzaal aan het Zwanengat.
• Excelsior repeteert elke dinsdagavond in de gymzaal aan het Zwanengat. (Foto: Peter Verbeek)

Excelsior geeft groots jubileumconcert voor 120-jarig bestaan

  •   308 keer gelezen

VIANEN • Excelsior Vianen is ingekapseld in de lokale cultuur. Het harmonieorkest, dat is opgericht op 29 september 1899, bereikte onlangs de eerbiedwaardige leeftijd van 120 jaar, en is daarmee de oudste vereniging van Vianen.

Ter gelegenheid daarvan wordt de bevolking op zaterdag 12 oktober een jubileumconcert aangeboden in Theater Vianen. Dat begint om 20:00 uur, de toegang is gratis.

Voorzitter Irka Heestermans, al weer 44 jaar lid, en algemeen bestuurslid Anne Marieke Schut, zijn razend enthousiast over Excelsior, en willen er graag het een en ander over kwijt. Beiden hebben een voorkeur voor het heden, en over het feit dat het harmonieorkest zich graag in het openbaar presenteert.

"Natuurlijk vinden we het leuk om te repeteren en nieuwe stukken in te studeren. Maar als we slechts één keer per jaar een uitvoering gaven zouden we daar niet erg blij mee zijn."

Leeftijd
Wat leeftijden betreft heeft Excelsior een grote diversiteit. Het oudste lid is 75 jaar, terwijl de jongste pas 9 is. Ofschoon het ledental wel eens groter is geweest is er een evenwichtige instrumentale samenstelling waardoor de klankbalans niet wordt verstoord.

"We willen ons graag laten zien en laten horen aan de bevolking, en die zoeken we dan ook vaak op," vertelt Irka Heestermans.

"Elk jaar laten we vier repetitieavonden voor wat ze zijn en verzorgen we in de wijken een buitenconcert. Vooraf speelt ons leerlingenorkest enkele nummers, en dan plakt het grote orkest er een uurtje aan vast. We zijn dit jaar voor het eerst in Hoef en Haag geweest, en dat was best een succes."

Intensieve begeleiding
Het huidige leerlingenorkest bestaat uit twaalf jongens en meisjes. Die repeteren elke dinsdagavond een half uur onder leiding van René de Jong, en leren daar vooral om samen te musiceren. Vier leden van Excelsior geven thuis of aan huis individuele instrumentale lessen.

"Door de intensieve begeleiding wordt er naar toe gewerkt om de leden van het jeugdorkest te laten instromen in het groot orkest. Ze zijn nu bijna allemaal zover om die stap te maken. Door regelmatig muzieklessen op de basisscholen te geven, proberen we nieuwe leerlingen te werven."

Play-In
Een groot succes is de Play-In die Excelsior jaarlijks organiseert. Blaas- en slagwerkmuzikanten uit het hele land komen dan bij elkaar om, samen met de leden van het Viaanse harmonieorkest, gedurende één dag een groot en uniek orkest te vormen.

Aan de hand van de bezetting kiest dirigent René de Jong zes werken die worden ingestudeerd en 's avonds tijdens een concert ten gehore worden gebracht.

Ook wijkt Excelsior twee keer per jaar uit naar Utrecht (Hoograven) om medewerking te verlenen aan de 4 mei-viering en aan Koningsdag. En op 9 november van dit jaar wordt, samen met Kunstliefde en Vriendschap uit Leerdam, een uitwisselingsconcert verzorgd in Het Dak.

Showavond
Vorig jaar hebben de muziekkeuzecommissie en dirigent René de Jong rond de tafel gezeten om het programma van de jubileumuitvoering samen te stellen. Er is gekozen voor twaalf nieuwe werken uit verschillende genres: klassiek, pop, rock, film en musical. Stuk voor stuk prettig in het gehoor liggend en herkenbaar voor een breed publiek.

"Het zijn niet allemaal de makkelijkste stukken, en we hebben er vier maanden voor uitgetrokken om die goed in te slijpen."

"Het wordt ook een beetje een showavond, die een extra cachet krijgt doordat we de samenwerking zijn aangegaan met tenor Jeroen Sigterman. Hij studeert aan het conservatorium in Tilburg, heeft in Vianen gewoond, en was erg vereerd dat hij is gevraagd om met Excelsior drie nummers uit te voeren," licht Anne Marieke Schut vast een klein tipje van de sluier op.


door Peter Verbeek

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }