Een warm bad èn maatschappelijke begeleiding

  •   178 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Nizar Karkout kent als geen ander het belang van een goede maatschappelijke begeleider. Hij leerde er een kennen toen hij in april 2018 in de gemeente kwam wonen.

"Die vrijwilliger van VluchtelingenWerk heeft ervoor gezorgd dat ik meteen aan mijn inburgeringscursus ben begonnen en me hier thuis voelde. Ik hoor er hier bij. Dat gevoel, die warmte: dat was iets dat ik na veel moeilijke jaren in Syrië en mijn vlucht nodig had."

Maatschappelijke begeleiders
VluchtelingenWerk Vijfheerenlanden is op zoek naar nieuwe maatschappelijke begeleiders die nieuwkomers zoals Nizar welkom heten en op weg helpen. Deze vrijwilligers geven in wekelijkse, persoonlijke contacten onder meer voorlichting over de Nederlandse samenleving, instanties en wet- en regelgeving. Ze bieden daarnaast praktische ondersteuning bij vragen over bijvoorbeeld huisvesting, financiën, onderwijs en gezondheidszorg.

"Bij VluchtelingenWerk is iedereen heel behulpzaam. Ze zijn allemaal bereid om mij alle informatie te geven die ik nodig heb. Ik wilde zo snel mogelijk onafhankelijk zijn en de hulp van mijn maatschappelijk begeleider was daarbij heel belangrijk", aldus Nizar Karkout, 60 jaar.

Hij koestert de herinneringen aan de tijd dat Syrië nog niet in puin lag. "Het voelt alsof iets van mij daar is achtergebleven. Dat maakt het moeilijk. Maar ik wil niet terug, ik heb een besluit genomen. Mijn kinderen hebben hier wél een toekomst, en ik daarmee ook."

Aan het werk
In eerste instantie wilde Nizar zo snel mogelijk aan het werk om financieel onafhankelijk te zijn, inmiddels is hem duidelijk geworden dat dat op zijn leeftijd, met de taalbarrière, lastig wordt.

"Als dat niet meer lukt dan wil ik als vrijwilliger aan de slag bij VluchtelingenWerk. Momenteel help ik al als vertaler. En ik word opgeleid tot maatschappelijk begeleider. Dit vrijwilligerswerk is enorm belangrijk voor mij: mijn leven hier krijgt door het werk zin. Ik besteed mijn dagen beter, ik heb minder last van het verdriet. Ik voel mij zo echt onderdeel van de maatschappij."

VluchtelingenWerk Vijfheerenlanden heeft echter niet alleen maatschappelijke begeleiders nodig. De organisatie, gevestigd aan de Industrieweg 16 in Leerdam, is ook op zoek naar nieuwe juridische begeleiders, taalcoaches, medewerkers info en advies en een administratief medewerker. Meer informatie: https://www.vluchtelingenwerk.nl/node/239693/content/vacatures?field_gemeente_vac_ref_tid=vijfheerenlanden.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }