Najaarslezing over Johan van Oldenbarnevelt in Vianen

  •   147 keer gelezen

VIANEN • Historische Vereniging Het Land van Brederode start woensdag 16 oktober het nieuwe seizoen met een najaarslezing getiteld: 'Johan van Oldenbarnevelt, vormgever van de Republiek.' 

Deze lezing wordt gegeven door dr. Jan Niessen, schrijver van het gelijknamige boek. Jan Niessen vertelt op een toegankelijke manier hoe van Oldenbarnevelt zijn weg vond in een verwarrende tijd en zijn kansen greep. De boeiende lezing geeft inzicht in het ontstaan van de onafhankelijke Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarvan Johan van Oldenbarnevelt vormgever en eerste regisseur was.

Interessant zijn de parallellen die Jan Niessen trekt tussen de tijd van van Oldenbarnevelt en deze tijd. 

Jan Niessen (socioloog) heeft een lange carrière als beleidsanalist in Brussel achter de rug. Jan werkt nu als vrijwilliger in landschapsarchitectuur en is actief als stadsgids in Amersfoort en Utrecht. Jan is geboren Vianees en heeft tot hij in Amsterdam aan de VU ging studeren in de Vrijstad gewoond.

Deze najaarslezing wordt gehouden in het Stedelijk Museum aan de Voorstraat, aanvang 20:00 uur. De lezing is toegankelijk voor leden en niet-leden. Geïnteresseerden zijn vanaf 19:30 uur welkom.  

Van Oldebarnevelt
Johan van Oldenbarnevelt kan geschetst worden als e´e´n van de grootste staatsmannen die Nederland heeft gekend. Hij werd op 14 september 1547 in Amersfoort geboren. De werklustige en intelligente van Oldenbarnevelt trad na de moord op Willem van Oranje uit diens schaduw. Johan werd de machtigste man van de opstandige Nederlandse gewesten. Tijdens zijn leven werd hij zowel bewonderd als verguisd. Johan zorgde er voor dat de Republiek kon uitgroeien tot een onafhankelijke staat en stond bekend als oprichter van de VOC.

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat hij veroordeeld werd tot de doodstraf. Oorzaak hiervan was onder meer  verschil van mening tussen hem en Prins Maurits gecombineerd met de hevige godsdienstige strijd tussen remonstranten en contraremonstranten. In 1619 werd het doodvonnis voor de ridderzaal in Den Haag voltrokken.
 

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }