• Hans Budding exposeert in het Stedelijk Museum.
• Hans Budding exposeert in het Stedelijk Museum. (Foto: Peter Verbeek)

Veelzijdigheid kenmerkt Hans Budding

  •   keer gelezen

VIANEN • Onder zeer grote belangstelling is vrijdagmiddag in het Stedelijk Museum Vianen de tentoonstelling 'De Waterman' geopend. Die geeft een overzicht van het omvangrijke oeuvre dat Hans Budding tussen 1970 en nu heeft gemaakt.


Tot enkele jaren geleden was Budding een veel gezien man in Vianen. Links en rechts dronk hij op een terrasje of in een café een kop koffie en maakte hij een praatje met eigenlijk iedereen. Hans Budding is een beeldend beroepskunstenaar die in het buitenland meer roem heeft geoogst dan in ons land.

"In mijn omgang met de grootste wereldartiesten in Vredenburg leerde ik normaal te blijven en niet naast mijn schoenen te lopen. Één van de beste adviezen die ik ooit heb gehad!"

Vierkanten
Hans Budding groeide op de Viaanse wijk Het Hogeland en kwam door zijn creatieve ouders al op jonge leeftijd in aanraking met kunst. Vooral van zijn moeder heeft hij veel geleerd.

"Ze werkte vaak met vierkanten en bracht me bij dat de vier zijden je als mens meerdere dimensies geven. In tal van mijn werken zijn vierkanten terug te vinden. Maar minstens zo belangrijk is dat mijn werken, al dan niet abstract of realistisch, grafieken, litho's, schilderijen of foto's, zijn doordrenkt van emotie, bezieling, bevlogenheid, schoonheid, balans en gevoel voor compositie."

Zijn studiejaren aan de Kunstacademie waren verrijkend, mede omdat hij goede, flexibele en veelzijdige docenten had. Met sommigen had hij contacten die veel verder gingen dan de gebruikelijke omgang tussen docent en leerling. Hans was als een spons die alles opzoog. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat de kunst van Budding niet in één hokje kan worden gestopt, ofschoon zijn stijl wel heel herkenbaar is.

Oosters
Veel passe-partouts van de werken van Budding zijn niet alleen gesigneerd in zijn wat oosters aandoend handschrift, maar ook voorzien van de tekst Budding Art Ambitions: ontluikende kunst ambitie. Ook heel bijzonder is een klein werkje in Oost Indische inkt, te vinden op de wand tussen de twee trappen waarmee de voormalige schuilkerk wordt bereikt. Het heeft alles weg van een oosters letterteken maar wat het precies voorstelt wordt pas duidelijk als het werk verticaal wordt bekeken.

In het verleden, en ook nu nog, heeft Hans Budding kunst tentoongesteld bij De Barbier, De Goeij en zalencentrum Het Klooster, maar ook in de Grote Kerk en het stadhuis. Hij voelde zich vereerd toen hem werd gevraagd om, als eerste Vianees, te exposeren in het Stedelijk Museum, en vindt het een blijk van waardering voor zijn totale werk.

Overigens duidt 'De Waterman' niet op water, want dat is in zijn werk nauwelijks te vinden, maar op zijn sterrenbeeld.

door Peter Verbeek

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier