• Voor de historische vergadering werden de raadsleden rondgeleid in Fort Everdingen.
• Voor de historische vergadering werden de raadsleden rondgeleid in Fort Everdingen. (Foto: André Bijl)

Nieuwe toekomst voor Fort Everdingen

  •   keer gelezen

EVERDINGEN • De gemeenteraden van Vijfheerenlanden en Culemborg stelden afgelopen woensdag tijdens een gezamenlijke raadsvergadering het nieuwe bestemmingsplan voor Fort Everdingen vast.


Het voorstel werd met een dubbele hamerslag vastgesteld. "Dit is een historische vergadering: een uniek besluit tijdens een unieke bijeenkomst op een unieke locatie."

Het Fort maakt sinds 1840 deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar kwam in 2013 te koop 'wegens vrede'. Het fort bestaat uit een natuurterrein van 12 hectare met een aantal gebouwen van militair-historische betekenis.

Duits & Lauret kwam met het beste businessplan op de proppen waarbij aan alle eisen werd voldaan. Door hun aanpak blijven de militair cultuurhistorische en natuurwaarden – onder meer de aanwezigheid van een kolonie vleermuizen – behouden en blijft het torenfort 's zomers voor bezoekers toegankelijk.

Daarnaast is in het fort inmiddels een bierbrouwerij gevestigd mét proeflokaal en terras, terwijl er ruimte is voor een kleine camping en een aantal camperplaatsen. Op het fort vinden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een zinvolle dagbesteding.

Op de grens
Raadsleden kregen voor de raadsvergadering een rondleiding. "Ooit werd in dit gebouw munitie opgeslagen. In deze vertrekken werd 250 ton buskruit verwerkt en bewaard. Nu ligt het bier er te rijpen. Door de dikte van de muren heerst hier een constante apparatuur. Het is een natuurlijke koelkast", vertelt gids Wilfred Wingelaar. "De olielampen moesten destijds achter een glazen deurtje staan. De combinatie met buskruit was natuurlijk niet zo gelukkig."

Even later is het in een net gerenoveerde opslagloods tijd voor de gecombineerde raadsvergadering. Grappig detail: Fort Everdingen ligt precies op de grens van Utrecht en Gelderland én Vijfheerenlanden en Culemborg. Vandaar dat burgemeesters Jan Pieter Lokker en Gerdo van Grootheest de vergaderingen in elkaar schuiven en de Culemborgers hun buren danken voor de gastvrijheid.

"Want deze loods ligt op Utrechts grondgebied, de ruimte hiernaast is van 'ons'." De grappen rijgen zich aaneen: de stemming is opperbest, de saamhorigheid groot. Fracties van gelijke 'kleur' voeren het woord voor elkaar, terwijl VVD-leidster Hanneke van der Leun zelfs voor drie fracties in actie komt.

De lofuitingen voor het project zijn niet van de lucht en er wordt uitgekeken naar volgend jaar. Het is de verwachting dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie dan op de Unesco Werelderfgoedlijst komt te staan. Bovendien belooft burgemeester Lokker dat Vijfheerenlanden haar buren nooit onder water zal zetten. "Een gentlemen's agreement", zinspeelt Lokker op de aloude tactiek om 'Holland' te beschermen ten koste van de andere provincies.

Andre Bijl

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier