• Bureau Vianen bij de start in 2018 met ambtenaar Gijs Savenije, centrummanager Hans van Kooten, en initiatiefnemers Jeannette Verplancke en Irma Schouten.
• Bureau Vianen bij de start in 2018 met ambtenaar Gijs Savenije, centrummanager Hans van Kooten, en initiatiefnemers Jeannette Verplancke en Irma Schouten. (Foto: Dick Aanen)

Bureau Vianen houdt er noodgedwongen mee op

  •   2226 keer gelezen

VIANEN • Bureau Vianen sluit eind augustus noodgedwongen de deuren. Zowel offline als online, want ook de gelijknamige website en het e-mailadres gaan uit de lucht. Reden: het bewonersinitiatief wordt niet langer gesteund door de gemeente Vijfheerenlanden. Hierdoor is het voor de initiatiefnemers Irma Schouten en Jeannette Verplancke geen haalbare kaart meer om Bureau Vianen in de lucht te houden.

Bureau Vianen (voorheen Bureau Binnenstad Vianen) startte in juni 2018 bij de herinrichting van de Voorstraat. In overleg met de gemeente Vianen bedachten inwoners Irma Schouten en Jeannette Verplancke een manier om interactief te communiceren met inwoners, ondernemers, de aannemer en de gemeente over de werkzaamheden op de Voorstraat. Doel was: iedereen snel en goed op de hoogte houden, mensen met elkaar verbinden, vragen beantwoorden en problemen oplossen. Altijd vanuit een positieve invalshoek. Dat lukte.

Laagdrempelige spin in het web
Jeannette: "Het voordeel van Bureau Vianen was dat je zo binnen kan lopen en snel antwoord krijgt. En wij zijn zelf inwoners, dus konden we gemakkelijk anticiperen op mogelijke vragen en antwoorden. We kennen veel mensen in Vianen en weten daardoor – uit eigen ervaring – waar mensen behoefte aan hebben of tegenaan lopen. Juist dat aspect maakte Bureau Vianen, zo'n waardevolle spin in het web tussen inwoners, ondernemers en ambtenaren."

Iedereen blij met inbreng
Bureau Vianen werd ook betrokken bij andere projecten in Vianen en er kwamen steeds vaker vragen van inwoners uit andere wijken. Iedereen, ook de gemeente, was blij met de inbreng en rol van Bureau Vianen. Door de vorige gemeenteraadsvergadering werd in november 2018 daarom opnieuw steun toegezegd om het initiatief in ieder geval tot juni 2019 in de lucht te houden. Daarna was het aan de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden.

Doodzonde
De gemeente Vijfheerenlanden ziet niet langer het nut van samenwerken met Bureau Vianen en wil ook geen informatie meer uitwisselen. Zij is van mening dat ze de rol die Bureau Vianen speelt nu goed zelf kan invullen. "Doodzone en een gemiste kans", vinden Irma en Jeannette. Ondanks dat kijken beiden terug op een waardevolle en mooie periode. Irma: "We zijn dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen en de fijne samenwerking met inwoners, ondernemers en de gemeente Vianen. Samen hebben we veel van de grond gekregen, maar zonder steun en van de huidige gemeente en overleg met de ambtenaren is het voor ons geen haalbare kaart om door te gaan. We zijn betrokken inwoners, dus we blijven ons inspannen door deelname aan inwonersinitiatieven om Vianen samen met anderen nog leuker en beter te maken."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }