• De verwachtingen voor de jaarmarkt/familiedag zijn hoog gespannen.
• De verwachtingen voor de jaarmarkt/familiedag zijn hoog gespannen. (Foto: Peter Verbeek)

Jaarmarkt Zijderveld krijgt andere opzet

  •   891 keer gelezen

ZIJDERVELD • Het voortbestaan van de Zijderveldse jaarmarkt heeft aan een zijden draadje gehangen. De besturen van de lokale Oranjevereniging en van De Krooshof hebben de handen ineen geslagen, en zijn gekomen met een andere invulling. Op zaterdag 7 september wordt duidelijk of deze pilot eenmalig is of een vervolg krijgt.

De geschiedenis van de jaarmarkt gaat terug tot 1982. Floor van Es, de toenmalige voorzitter van SVZ, lanceerde het idee. De uitvoering lag de eerste jaren bij Rob Verhoeven. Als marktmeester hield hij zich onder andere bezig met de werving van standhouders, het toewijzen van de plaatsen en de inning van de marktgelden.

Combinatie
"Na hem zijn er vier andere marktmeesters geweest die precies hetzelfde hebben gedaan", vertelt Gerdjan Bronkhorst, voorzitter van het stichtingsbestuur van De Krooshof. "In de Krooshofstraat stonden zo'n honderd kramen. In feite was het een combinatie van een jaar- en een rommelmarkt, met in het verleden, uitsluitend voor (oud)inwoners van Zijderveld, ook het supersjoelen en enkele andere activiteiten."

Hoewel de jaarmarkt niet onder de verantwoordelijkheid van een vereniging viel is heel lang met dit concept gewerkt. Het werd echter steeds moeilijker om standhouders naar het dorp te krijgen en de Krooshofstraat vol te krijgen. Vorig jaar waren er nog maar zeventig kramen terwijl ook het aanbod kwalitatief minder werd. Er is zelfs overwogen om de stekker eruit te halen.

Gesprekken
"Dat ging een aantal mensen tóch aan het hart", merkt Jan-Reint Vink op, voorzitter van het tienkoppige bestuur van de Oranjevereniging. "Er waren er best veel die dit niet wilden laten gebeuren. Links en rechts zijn wat gesprekken geweest om tot een jaarmarkt nieuwe stijl te komen. Met in het achterhoofd de winterfairs die hier voorheen zijn gehouden wilden we naar een dergelijke opzet: minder kramen met meer kwaliteit, en alles gecentraliseerd op het parkeerterrein van De Krooshof."

Vanuit het Krooshofbestuur is Marc Kok opgestaan als de nieuwe marktmeester. Hij berekende dat er plaats was voor maximaal 45 kramen, met daarnaast ruimte voor een springkussen, een zandbak en een grote podiumwagen waar de leden van SVZ uitvoeringen verzorgen en een popkoor optreedt.

"Er is gekozen voor vier sectoren: food, accessoires, en presentaties van ondernemers en verenigingen. We hoopten op een bezetting van dertig kramen maar we gaan hard richting 45. Potentiële standhouders kunnen zich aanmelden via marktmeester.nl maar moeten er rekening mee houden dat ze op grond van hun producten en artikelen geweigerd kunnen worden. We streven immers naar een zo groot mogelijke diversiteit", aldus Kok.

"Ook is er nog een workshop woodcarving, clinic en demonstratie trialmotor rijden, een blubberrun, een taartenbakwedstrijd en een optreden van Alex West."

Peter Verbeek

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }