Viaans schilderij pronkt in Rijksmuseum

  •   794 keer gelezen
Foto: Aangeleverd

AMSTERDAM/VIANEN • Het schilderij 'Davide in een habijt' van de Viaanse kunstschilder Patty van Loon (1961) is geselecteerd voor de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt in het Rijksmuseum.

Er waren liefst 8300 inzendingen van over de hele wereld. Uiteindelijk zijn er 563 geselecteerd. De helft is gemaakt door kinderen, de rest door amateurs en professionals zoals Henk Helmantel en Jef Sparnaay. Het schilderij van Van Loon hangt in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. De tentoonstelling duurt tot en met 15 september.

Titus in monniksdracht
'Davide in een habijt' is olieverfschilderij op linnen (65 x 75 cm). Voor het maken van het schilderij heeft Van Loon zich laten inspireren door Rembrandts 'Titus in monniksdracht'. Patty: "Op dat schilderij kijkt Titus met neergeslagen ogen en een naar binnen gekeerde blik. Deze uitdrukking herken ik bij mijn dochter Davide. Dit bracht me op het idee om een vrouwelijke variant op het schilderij van Rembrandt te maken."

Met de manier waarop Patty het gezicht heeft benaderd wil ze de serene gezichtsuitdrukking van Davide benadrukken. "Dit in contrast met het habijt, dat ik in de stijl van Rembrandt, losser heb geschilderd. Om de pose in het schilderij vrouwelijker te maken heb ik Davide's hoofd iets meer naar achter op de romp geschilderd. Zo ontstond er ruimte voor vrouwelijke rondingen zonder deze daadwerkelijk te hoeven vormen."

Het was nadrukkelijk niet de bedoeling van Patty om een reconstructie van het schilderij van Rembrandt te maken. "Wel heb ik enkele details, die voor het schilderij belangrijk zijn, enigszins nageschilderd. Deze kunstwedstrijd was naast een mooie uitdaging, een bijzondere ontdekkingsreis naar Rembrandt en zijn meesterlijke schildershand."

Verstilling en evenwicht
Patty van Loon schildert vooral portretten in olieverf. Haar schilderijen hebben een band met de traditionele schilderkunst, maar met een persoonlijke signatuur die zich laat kenmerken door verstilling en evenwicht. Vanuit een gevoel voor compositie en kleur en de neiging om met haar handen haar ogen te volgen, ontwikkelde zij een liefde voor het schilderen van portretten en stillevens. Zij laat zich inspireren door grote meesters als Israëls en Vermeer. Haar oprechte interesse voor de karakteristiek van mens en dier is duidelijk uit haar portretten af te lezen. Van Loon is als kunstschilder autodidact.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }