Foto: Aangeleverd

Studente Bente Bloks werkt mee aan ontwikkeling exoskelet

  •   712 keer gelezen

HAGESTEIN/DELFT • Bente Bloks (22) uit Hagestein maakt deel uit van het Delftse studententeam Project MARCH, dat bezig is met het ontwerpen van een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie.

Exoskeletten zijn robotische harnassen waardoor mensen met een dwarslaesie weer uit hun rolstoel kunnen opstaan en lopen. Nieuw in de nieuwste versie van het exoskelet is de zijwaartse beweging van de heup, waardoor zijstappen mogelijk zijn. Ook is het bij dit vierde prototype makkelijker om aanpassingen te doen aan het exoskelet om nog meer rekening te kunnen houden met de wensen van gebruikers.

Bente is als Human Movement Engineer in het team verantwoordelijk voor het maken van de looppatronen van het exoskelet: ''Ik probeer het exoskelet zo natuurlijk mogelijk te laten lopen'', legt Bente uit. ''Het mooiste aan het project vind ik dat we met dit project echt iets kunnen betekenen voor mensen met een dwarslaesie.''

Om het exoskelet in de toekomst toegankelijk te maken voor een grotere groep gebruikers is het belangrijk dat er rekening gehouden kan worden met verschillende personen. Er is afgelopen jaar door de studenten gewerkt aan een systeem waarmee het maken en optimaliseren van verschillende looppatronen makkelijker wordt gemaakt.

Cybathlon

Het onthulde exoskelet zal in september in Zwitserland meedoen aan een demonstratie in aanloop naar de Cybathlon. Tijdens de demonstratie zullen mensen met een lichamelijke handicap hun modernste technische ondersteuningssystemen, zoals het exoskelet, aan het publiek tonen. Er moeten dagelijkse obstakels die met een rolstoel of met de huidige exoskeletten niet of lastig te overwinnen zijn, zoals een slalom, trap en een schuine helling, overwonnen worden.

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }