• De ambassadeurs van 'Kom uit je schuld', met rechts vooraan André Vis.
• De ambassadeurs van 'Kom uit je schuld', met rechts vooraan André Vis. (Foto: Aangeleverd)

André Vis trotse ambassadeur 'Kom uit je schuld'

  •   438 keer gelezen

VIANEN • Vianees André Vis (68) zat jarenlang in de schulden. Hij kwam er met hulp van een maatje en is nu één van de trotse ambassadeurs van 'Kom uit je schuld'.

De campagne werd vorige maand gelanceerd door staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Vertellen over je problemen blijkt voor veel mensen in de schulden de eerste daadwerkelijke stap op weg naar een oplossing. "Iedereen kan in de financiële problemen komen", benadrukt ervaringsdeskundige André.

Omslag
Over hoe hij in de schulden kwam, wil André niet al teveel kwijt. Maar het had in elk geval te maken met zijn scheiding. André was er erg aan toe. Z'n schulden liepen op. Hij durfde de post van officiële instanties niet meer te openen. De omslag kwam toen z'n dochter zwanger bleek. In het ziekenhuis zag hij de echo. Toen had hij iets om voor te vechten. André was destijds één van de eersten die zich aanmeldden bij het project stichting Schuldhulpmaatje in Vianen.

Hij werd gekoppeld aan schuldhulpmaatje Michel. Die zorgde er beetje bij beetje voor dat de administratie van André weer op orde kwam. Hij ging mee naar moeilijke gesprekken bij instanties als het UWV en de Belastingdienst en stond altijd voor hem klaar. "Michel was soms heel vasthoudend. Bij een afspraak met de Belastingdienst liep de vorige afspraak uit en voor ons was nog maar tien minuten over, in plaats van de beloofde tien minuten. Michel liet zich echter niet afschepen en eiste de volle aandacht. Dat zijn dingen die ik zelf nooit had gered. Dankzij Michel kwam er weer lijn in mijn leven."

Schuldenvrij
André Vis is inmiddels drie jaar schuldenvrij. "Ik ben eruit gekomen, maar het heeft heel wat zweetdruppels gekost", zegt hij. Hij heeft z'n leventje op orde, maar moet wel zuinig leven. Het gaat goed met hem. Hij beheert de Facebookpagina van de stichting Maatje, de Vijfheerenlandense opvolger van het Viaanse initiatief Schuldhulpmaatje.

Enkele weken geleden kwam het landelijke project 'Kom uit je schuld' op z'n pad, een initiatief van de staatssecretaris Van Ark. "Zij wil dat het onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald. En dat mensen die in de schulden zitten daadwerkelijk stappen ondernemen. Ik ben nu één van de zes ambassadeurs die m'n verhaal mag vertellen." André kijkt terug op een prachtige startbijeenkomst in Den Haag. Hij sprak er met staatssecretaris Van Ark. "Staatssecretaris Paul Blokhuis was er ook bij. Hij vertelde hoe stoer het was wat wij deden." Het is nu de bedoeling dat André in zijn eigen regio (provincie Utrecht) behoorlijk aan de weg gaat timmeren. André: "Ik heb het er inmiddels behoorlijk druk mee. Ik lees heel veel, ik reageer op vragen of opmerkingen. Ik vertel ook m'n eigen verhaal, met de bedoeling om andere mensen over de streep te trekken."

Luisteren
Ook zal hij desgevraagd zijn verhaal vertellen aan instanties en lokale overheden. "Mijn belangrijkste advies is dat de instanties naar de mensen moeten luisteren. Dat ze niet gelijk kijken hoeveel schuld iemand nog heeft, dat ze niet gelijk met het vingertje gaan wijzen: 'dat had je niet mogen doen'. Het gaat erom dat ze weten waarom mensen in de schulden zijn gekomen. Dat ze de mens centraal stellen en niet de regeltjes."

Volgens landelijke cijfers zijn er in Nederland 1,4 mensen met (problematische) schulden. In de gemeente Vijfheerenlanden hebben meer dan 5200 inwoners te maken met betalingsachterstanden. Koploper is Leerdam met 3155 inwoners, Vianen volgt met 1550 inwoners die in financiële problemen verkeren. Er is volgens André Vis nog heel wat werk te verrichten. De gemeente telt inmiddels veertig vrijwillige Maatjes. André vindt dat ze fantastisch werk doen, maar heeft zelf nooit de behoefte gevoeld om mensen met schulden persoonlijk bij te staan. "Nee, dat niet. Ik wil niet iets doen wat boven m'n macht ligt. Dat zou ik emotioneel niet kunnen trekken."

Dick Aanen

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }