• V.l.n.r. Els Beving, Ellemieke Pots en Oscar Pots.
• V.l.n.r. Els Beving, Ellemieke Pots en Oscar Pots. (Foto: Janneke Boogaard)

Theater draait als een tierelier in Helsdingen

  •   1130 keer gelezen

VIANEN • Stichting Cultuur Theater Vianen kijkt tevreden terug op het eerste jaar in het nieuwe gebouw. 

"We hoopten dat het nieuwe gebouw het theater een boost zou geven, met groei van het aantal bezoekers. We hadden dat twee jaar de tijd gegeven, maar eigenlijk is dit doel in het eerste jaar al behaald." Secretaris Ellemieke Pots is een tevreden mens, en dat geldt ook voor voorzitter Oscar Pots en programmeur Els Beving. Na het eerste seizoen in sport- en cultuurcentrum Helsdingen blikken ze terug en vooruit.

Geen drama's
"We hebben maar heel weinig kinderziektes gehad", constateert Ellemieke. "In het begin hadden we wat moeite om de temperatuur in de zaal goed te regelen, maar die is nu prima. En we liepen tegen kleine dingen aan zoals te weinig haakjes in de kleedkamer. Dramatischer dan dat was het niet."

Kleiner
Dat de zaal met 250 stoelen in de categorie kleine theaters valt en niet meer, zoals De Stadshof, als middelgroot theater geldt, blijkt geen probleem. Oscar: "Deze omvang past bij het verzorgingsgebied."

Een kleinere zaal biedt juist ook mogelijkheden, stelt Els. "Je kunt ook artistiekere, kleinschalige producties opnemen in het programma. Als een voorstelling niet uitverkocht is, heb je niet meteen het gevoel dat je in een lege zaal zit. En de wisselwerking met het publiek is heel goed, dat is fijn voor de artiest."

LED-verlichting
Technisch gezien is de nieuwe zaal van alle gemakken voorzien, zoals moderne LED-verlichting.

Horeca
De gratis parkeerruimte maakt dat ook mensen uit Nieuwegein en Vreeswijk het Viaanse theater weten te vinden. Ook een voordeel is de horeca die bij het sportcentrum aanwezig is. "Mensen blijven daardoor gezellig hangen na een voorstelling. We liften ook mee met de drukte van het sportcentrum. De sporters en theaterbezoekers mengen prima", heeft Oscar gemerkt.

Avondje met vrienden
Het bestuur koestert de ongedwongen sfeer. Ellemieke: "Een avondje theater in Vianen is altijd een avondje met vrienden. Je weet van tevoren dat je bekenden tegenkomt. Dat maakt het extra gezellig."

Opbouwen
Wel moet de zaal bij elke voorstelling omgetoverd worden in een theater. Ook de kassa en garderobe moeten steeds opgebouwd worden. "Het zou mooi zijn als we continu zichtbaar kunnen maken dat het theater onderdeel is van Helsdingen. Dat is een mooi doel voor komend jaar", vindt Ellemieke.

Nieuwe programma
Het nieuwe theaterprogramma biedt klinkende namen als Javier Guzmann, Karin Bloemen en Dirk Scheele. Els verheugt zich daarnaast bijzonder op het Groot Niet Te Vermijden. "Gaaf dat zij de eerste voorstelling van hun afscheidstournee bij ons komen geven."

Volle bak
Door de goede naam die Vianen heeft weten op te bouwen en door slim om te gaan met bijvoorbeeld try-outs weet de theaterstichting deze bekende artiesten binnen te halen. Oscar: "Daarmee hopen we vooral op nieuw publiek. Als mensen eenmaal zijn geweest, komen ze bijna vanzelf weer terug." Een volle bak brengt ook geld in het laatje, waar dan weer voorstellingen met meer financieel risico tegenover kunnen staan.

Sponsors
Sponsors helpen daar ook bij. "Daarvan kunnen we er altijd meer gebruiken!"

Verbeeldingskracht
Els ziet het als een persoonlijk doel om zoveel mogelijk mensen met cultuur in aanraking te brengen. "Een voorstelling die je live meemaakt komt veel meer aan dan als je voor de tv gaat zitten." Oscar: "Daarom nemen we ook flink wat kindervoorstellingen op in het programma. Dat stimuleert de verbeeldingskracht van kinderen enorm."

Van de bank af
Het succes van het afgelopen jaar geeft de bestuursleden en de andere vrijwilligers vleugels. Ze gaan graag de uitdaging aan om mensen van de bank af en het theater in te krijgen. En genieten ondertussen van hun vrijwilligerswerk.

Aanrader
In de loop der tijd hebben ze diverse beginnende cabaretiers zien uitgroeien tot bekendheden. "Dat is niet alleen leuk om mee te maken, het betekent ook dat we de goede keuzes maken bij de programmering. Als voorzitter ben ik bij veel voorstellingen, dus ook van minder bekende gasten. Dat zijn vaak ontzettend leuke avonden, echt een aanrader om dat ook eens te doen", tipt Oscar.

www.theatervianen.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }