• Marco Vriens, Jasper Invernizzi en Nikolaj van Collenburg met rechts de nieuwe tankautospuit.
• Marco Vriens, Jasper Invernizzi en Nikolaj van Collenburg met rechts de nieuwe tankautospuit. (Foto: Janneke Kok )

Brandweer Vianen zoekt nieuwe vrijwilligers - pardon: parttimers

  •   867 keer gelezen

VIANEN • Brandweer Vianen is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Of zoals postcommandant Nikolaj van Collenburg ze liever noemt: parttimers.

Volgens Nikolaj van Collenburg past de term 'parttimers' veel beter bij de verantwoordelijkheden van de vrijwillige brandweer. "Bij vrijwilligerswerk denk je aan iets dat vrijblijvend en onbetaald is. Dit is toch heel wat anders." Want: voordat nieuwe parttimers aan de slag kunnen bij de brandweer, moeten ze een 2-jarige opleiding volgen. Ze moeten zich ook committeren aan de wekelijkse oefenavonden – elke maandag – die cruciaal zijn om de vaardigheden op peil te houden. Voor de trainingen en uitrukken is er een vergoeding. En ze krijgen ook een uitgebreid verzekeringspakket via de brandweer.

Feitelijk kan iedereen zich aanmelden, zegt Van Collenburg. Maar: "Je moet wel een beetje fit zijn. Een topsporter hoef je echt niet te zijn, maar je moet ook niet wekelijks bij de McDonald's zitten, zeg maar." Bovendien is het natuurlijk van belang dat de brandweermensen zich tijdig kunnen melden in de kazerne. Het streven is om binnen 8 minuten ter plaatse te zijn, dat betekent meestal dat de wagen zo'n 4 of 5 minuten na de melding onderweg is. Zoals parttimer Marco Vriens zegt: "Als die pieper gaat, gaat er een knop om bij mij. Dan moet ik die wagen halen." Als wegenwacht kan hij het werk voor de brandweer goed combineren. Ook dat is natuurlijk belangrijk. Van Collenburg: "We vergeten de werkgevers soms nog weleens, maar zij zijn zo belangrijk voor de parttimers. Je moet het maar goed vinden dat je werknemer van het één op andere moment zijn werk neerlegt en er vandoor gaat." Brandweer Vianen heeft nu een team van bijna dertig vrijwillige brandweermensen, daarmee heeft Van Collenburg niet te klagen. Maar: "Mensen kunnen er natuurlijk van het één op het andere moment mee stoppen. En nieuwe vrijwilligers opleiden kost dus sowieso 2 jaar."

In 2017 werd er een ludiek filmpje opgenomen om nieuwe vrijwilligers te werven: 

Voor Jasper Invernizzi was 'het bij de brandweer gaan' een "echte jongensdroom". Hij maakte van het brandweerwerk zelfs zijn baan. Invernizzi is in dienst van Veiligheidsregio Utrecht (VRU) als brandweerman én daarnaast vrijwilliger voor de Viaanse brandweer. Hij beschrijft het team parttimers in Vianen als een "gemêleerde, gezellige club". Met één gemeenschappelijk doel: "We zijn allemaal gek van het vak en we willen allemaal mensen helpen. Die maatschappelijke betrokkenheid moet je ook hebben, anders kan je er beter niet beginnen." Vriens vult aan: "We gunnen elkaar ook wat. Als je al een paar keer in de maand bent meegegaan op een melding en de ander valt steeds buiten de boot, dan sla je een keer over. Dan geef je een ander ook een kans."

Van een machocultuur is in de Viaanse kazerne geen sprake, benadrukt Vriens later. "Je hoeft je hier niet te schamen voor een traan", zegt hij nuchter. "Het gebeurt weleens dat we na een heftige melding terugkomen in de kazerne en even 10 of 15 minuten in de wagen blijven zitten om na te praten met de mensen die er bij waren." Bij de ingrijpende incidenten staat er bij terugkomst op de post een bedrijfsopvangteam (botteam) klaar om nazorg te leveren.

Deze week moet het team voor een oefensessie naar Duitsland, om de gloednieuwe tankautospuit van de Viaanse post van binnen en buiten te leren kennen. De auto heeft onder meer nieuw blussysteem, met meer koelend vermogen. Invernizzi: "Vroeger stonden de huizen vol met eikenhouten meubels, dat is nu anders. Veel meubels zijn juist verlijmd. Dat zorgt voor andere branden, het gaat smeulen, roken. Daar is dit blussysteem beter op uitgerust." Een andere verandering: de sirene op de nieuwe wagen is een tikkeltje harder dan die van de oude tankautospuit. Van Collenburg: "Dat vind ik wel prettig. Je hoort natuurlijk weleens mensen klagen, zo van: moet die toeter erop. Maar ja, het is gewoon fijn als mensen je horen aankomen en beter voor iedereens veiligheid."

Mensen die geïnteresseerd in de Viaanse brandweer kunnen zich melden bij Nikolaj van Collenburg via n.van.collenburg@vru.nl. Het is bijvoorbeeld een optie om vrijblijvend een trainingsavond op maandag mee te maken.

Janneke Kok, Janneke Kok,
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }