• De raad stelde geld beschikbaar voor de herinrichting van het plein, ook de oversteek van de Meent wordt nu bij het plan betrokken
• De raad stelde geld beschikbaar voor de herinrichting van het plein, ook de oversteek van de Meent wordt nu bij het plan betrokken (Foto: Bureau Blad)

Meent en brug 'meegenomen' bij herinrichting Reilinghplein

  •   149 keer gelezen

LEERDAM • Bij de komende herinrichting van het Reilinghplein in Leerdam wordt een stukje van de Meent en de brug richting centrum meegenomen. De raad ging donderdagavond akkoord met dit voorstel van VHL Lokaal en Groen Links.

De uitbreiding van het plan kost ongeveer 40.000 euro extra.

Alle fracties gaven donderdagavond zonder problemen groen licht om 1,545 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de herinrichting van het Dokter Reilinghplein.

Niet af
Meer discussie was er over het voorstel van VHL Lokaal en Groen Links om ook de Meent en de brug richting centrum/Fonteinstraat bij de herinrichting te betrekken. "Het plan is zo niet af", vond VHL Lokaal-woordvoerder Teus Meijdam.

Hij was het niet eens met B&W die eerder per brief hadden laten weten tegen de uitbreiding van het project te zijn, omdat de Meent een logische grens tussen de binnenstad en het plein zou vormen.

Achterhaald verhaal 
"Dat is een achterhaald verhaal. Jaren geleden hebben we in Leerdam het 'anker' vastgesteld, waarmee we een duidelijke looproute van het station naar de binnenstad wilden realiseren. Daar sluit ons voorstel op aan."

Erik van Doorn van Groen Links was het daar van harte mee eens. "Ik kom daar vaak, ons amendement zorgt voor een mooie doorloop en komt de veiligheid ten goede."

Goed plan
SGP-woordvoerder Ton de Bruijn gaf de initiatiefnemers een steuntje in de rug. "Dit is een goed plan. Jaren terug waren we in Leerdam al bezig met een route naar het centrum. Het zorgt er bovendien voor dat mensen veiliger kunnen oversteken."

Andere fracties vonden het voorstel op zich sympathiek, maar wilden weten wat het college er van vond en wezen op de extra kosten. Bovendien kreeg de dekking van het amendement – VHL Lokaal en Groen Links wilden de meerkosten uit de algemene reserve halen – de handen niet op elkaar.

Geen geld
Portefeuillehouder Christa Hendriksen voelde weinig voor het voorstel. "Het kost niet zoveel, maar ik heb er gewoon geen geld voor. Die 1,5 miljoen euro die beschikbaar wordt gesteld is 'taakstellend', het budget is eigenlijk nu al te laag."

"We hebben alle euro's hard nodig. Daarom is het niet verstandig nog eens 40.000 euro extra uit te trekken", aldus de wethouder die de PvdA beloofde om later dit jaar nog een keer met de definitieve plannen naar de raad te komen.

Lachertje
De reactie van B&W was tegen het zere been van Ton de Bruijn: "Wat is nou 40.000 euro als het gaat om de veiligheid op de Meent? Dat is toch een lachertje, mensen. Een voorstel van een paar miljoen keuren we zomaar goed en hier doen we moeilijk over. Laten we iets moois maken voor onze inwoners."

CDA-er Bram Schoonhoven zorgde ervoor dat de patstelling werd doorbroken. Hij stelde voor om het geld niet uit de algemene reserve te halen, maar het beschikbare bedrag voor de herinrichting van het plan gewoon met 40.000 euro te verhogen. Daar gingen alle fracties mee akkoord.   

André Bijl   

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }