Frits van Oostrom verzorgt Brederodelezing in Viaans stadhuis

  •   162 keer gelezen

VIANEN • In het kader van het 70-jarig jubileum van historische vereniging Het Land van Brederode geeft professor Frits van Oostrom op zaterdagochtend 25 mei in de Burgerzaal van het stadhuis van Vianen een lezing over krijgsman, monnik en politicus Jan van Brederode.

Frits van Oostrom, hoogleraar in de middeleeuwse letterkunde aan de universiteit van Utrecht, heeft een heel boekwerk aan Jan van Brederode gewijd. Geen roman, maar een literaire biografie met de titel 'Nobel streven'. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode. Het werd in 2018 bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.

Over de Brederodes raakt men niet gauw uitgepraat. Voor een belangrijk deel is dat te danken aan het kleurrijke optreden van Hendrik van Brederode, bekend als de Grote Geus. Maar ook andere Brederodes hebben een rol gespeeld in de vaderlandse geschiedenis, die een biografie waard zijn. Jan van Brederode (1372-1415) was zo'n figuur, wiens leven in alle opzichten voldoende stof biedt voor een roman. Doordat hij kinderloos bleef trad hij met zijn vrouw Johanna van Abcoude in het klooster. Maar een kleine tien jaar daarna verliet hij dat en 'bevrijdde' hij - min of meer tegen haar zin - zijn vrouw Johanna (die was ingetreden bij de dominicanessen te Wijk bij Duurstede).

Na zijn overlijden vererfde de heerlijkheid Brederode aan zijn jongere broer Walraven. Via hem belanden wij in Vianen. Walraven huwde in 1414 met erfdochter Johanna van Vianen. En hoewel hij al in 1417, het jaar dat hij aantrad als heer van Vianen, het loodje legde bij het beleg van Gorinchem, zou het geslacht Brederode ruim twee en een halve eeuw de heerlijkheid Vianen als vrijheer besturen. Met de dood van de laatste heer, Wolfert van Brederode, in 1679 stierf het geslacht in mannelijke lijn uit.

De Burgerzaal is open vanaf 10:15 uur. De lezing begint om 10:30 uur. Leden (maar ook niet-leden) van de historische vereniging Het Land van Brederode kunnen zich voor maandag 20 mei via secretariaat@landvanbrederode.nl aan te melden. Let op, het aantal zitplaatsen is beperkt.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }