Kirsten Robben maakt unieke locatievoorstelling in Everdingen

  •   235 keer gelezen
Foto: Duncan de Fey

EVERDINGEN • Hoog water in de rivier, spelen in de uiterwaarden, de Nieuwe Hollandse Waterlinie: iedereen in het rivierengebied heeft er wel een verhaal bij. In Watertheater worden die verhalen op een verrassende manier gedeeld.

Vianen heeft 2019 uitgeroepen tot Waterjaar en Kirsten Robben uitgenodigd om daar een voorstelling over te maken. Het resultaat is een unieke locatievoorstelling. Startpunt is Fort Everdingen, van daaruit 'reist' het publiek naar vier andere locaties. Op alle vijf de plekken staat de bezoekers een verrassende ervaring te wachten. Dansers treden op met de lokale slagwerkgroep; spelers met en zonder beperking maken toneel.

Kirsten (25) is geen onbekende in Vianen. Ze groeide er zelf op, maakte haar afstudeerproject over de Lekbrug en werd gevraagd om een voorstelling te maken in het Brederodejaar. "Bij dat project deed ik veel zelf. Nu hebben we een stichting opgericht en fondsen aangeboord. Daardoor heb ik er nu twee mensen bij en is het beter te behappen." Het toont een lijn in haar ontwikkeling: van de uitvoerende naar de aansturende kant. "De afgelopen jaren heb ik veel sociaal-artistieke projecten gedaan in de buurt van Arnhem, waar ik woon. Mooi theater maken maar ook maatschappelijke meerwaarde brengen, dat vind ik gaaf om te doen. Mensen verbinden die elkaar normaal gesproken niet zo snel tegen zouden komen. De naam van de stichting verwijst daarnaar: LINK Locatietheater. LINK staat ook voor Lek en Linge. We hebben zeker nog meer plannen in de streek." 

Maar eerst Everdingen. Met haar team houdt Kirsten kantoor bij Winkel & Zo, het succesvolle initiatief van Vitaal Dorp. Via die organisatie werden veel lijntjes gelegd, de rest ging via mond-tot-mondreclame. Veel deuren gingen open voor Kirsten om verhalen op te tekenen. "Dat we actuele verhalen van mensen gebruiken en nieuwe samenwerkingen tot stand brengen, onderscheidt ons van andere theaterprojecten", weet Kirsten.

Dat vraagt wel wat van de deelnemers. Van de fanfare die gewend is een concert te geven in een dorpshuis maar nu dansers begeleidt in een theatervoorstelling. Van de dansers die een gladde dansvloer inruilen voor een weiland. En ook van het publiek. "Bij deze voorstelling ga je niet lekker in je luie theaterstoel zitten, maar wissel je van locatie. Het grote voordeel daarvan vind ik dat die locatie daarna voor altijd verbonden is met die theaterervaring. Die plek ervaar je dan nooit meer hetzelfde als daarvóór."

Zelf vindt ze Vianen nu mooier dan toen ze er nog woonde. "Soms moet je ergens even weg zijn om het weer te waarderen. Je kijkt door andere ogen. Dat is precies wat theater ook doet: anders kijken naar jezelf, elkaar en je omgeving."

Watertheater speelt zes keer op 17, 18, 24 en 25 mei. Per keer kunnen 150 mensen komen kijken. Tickets en informatie: www.linklocatietheater.nl. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers, onder andere mensen die het publiek begeleiden van de ene naar de andere locatie en kassamedewerkers. Belangstellenden kunnen mailen naar 
productie@linklocatietheater.nl.

Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }