• Henriette Ronner-Knip, Een kat met drie jongen.
• Henriette Ronner-Knip, Een kat met drie jongen. (Foto: aangeleverd)

Midas Dekkers opent kattententoonstelling in Viaans museum

  •   keer gelezen

VIANEN • In Stedelijk Museum Vianen is vanaf zondag 20 januari de tentoonstelling 'MIAUW! Katten in de kunst' te zien. Bioloog én groot kattenliefhebber Midas Dekkers komt de tentoonstelling openen. 


Centraal in de tentoonstelling staan de werken van Henriette Ronner-Knip. Deze negentiende-eeuwse Nederlandse kunstschilder maakte faam met het portretteren van katten. Haar werken worden tot op de dag van vandaag verzameld en bewonderd door grote groepen liefhebbers.
 
Ronner-Knip werd geboren in een kunstenaarsfamilie in Amsterdam en leerde met haar broer het vak van haar vader toen zij slechts 5 jaar oud was. Op haar elfde kreeg zij een eigen schildersezel, penselen en verf. Omdat haar vader blind was geworden, moesten Henriette en haar broer voorzien in een inkomen voor het gezin. Toen zij in 1850 haar man Feico Ronner trouwde, bleef zij de kost verdienen. Zij was een zogenoemde broodschilder. Als vrouw was dat in die tijd zeer ongewoon. 
 
Stedelijk Museum Vianen stelt tientallen van Ronner-Knips meest populaire kattenschilderijen ten toon. De schilderijen komen van musea uit het hele land, waaronder het Rijksmuseum, het Dordrechts Museum en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Maar ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Universiteit Leiden, de Collectie Six en verschillende kunsthandels waren bereid hun katten uit te lenen ten behoeve van deze bijzondere tentoonstelling.

'MIAUW! Katten in de kunst' wordt geopend door de bekende bioloog en schrijver Midas Dekkers. De tentoonstelling is van zondag 20 januari tot en met zondag 12 mei 2019 te bezoeken tijdens openingstijden van het Stedelijk Museum Vianen. 

In samenwerking met de KLU zal in de maanden februari en maart op de donderdagavond de kunstgeschiedeniscursus 'Dieren in de kunst' door docent Barry Heinrichs worden georganiseerd. In deze cursus wordt een breder overzicht van alle dieren en hun baasjes van de prehistorie tot de moderne kunst gegeven. ?In verband met de verwachte drukte voor de kattententoonstelling is het museum op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een handje komen helpen. Voor vragen en aanmeldingen kunnen geïnteresseerden contact opnemen via info@stedelijkmuseumvianen.nl.

Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier