• Dick den Hertog speecht tijdens de buitengewone laatste raadsvergadering.
• Dick den Hertog speecht tijdens de buitengewone laatste raadsvergadering. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Den Hertog: 'Deze vrijstad zit voor altijd in m'n hart'

  •   660 keer gelezen

VIANEN • "Waar Merwede en Lek tezamen komt, en Vianen ligt van nabij. Daar heft zich op de linkerzoom, weerspiegelt in een autostroom, historisch Vianen van eeuwen her. 't is Vianen, 't is Vianen, die historische stad. Ja deze vrijstad zit voor altijd in m'n hart."

Met deze dichtregels, een eigen variant op Hendrik Tollens' Waar Maas en Waal tezamen komt', besloot nestor Dick den Hertog (SGP) afgelopen donderdag zijn speech tijdens de besloten en laatste raadsvergadering van de gemeente Vianen. 

Beelaerts van Blokland
Den Hertog -die tijdens raadsvergaderingen regelmatig speecht op rijm, memoreerde aan enkele burgemeesters die Vianen heeft gehad. Zoals de welbespraakte jonkheer Beelaerts van Blokland, die burgemeester was van 1967 tot 1971. Ook was hij tussen 1985 tot 1998 Commissaris van de Koningin in Utrecht. De inmiddels 86-jarige was vrijdag één van de eregasten. "Van wijlen mijn illustere voorganger Van Duivendak heb ik veel positiefs over u gehoord", zei Den Hertog.

Wim van 't Veld was van 1986 tot 1991 de eerste burgemeester van het grote Vianen. Daarna volgde de periode van Diny Koreman, die maar liefst 20 jaar bleef. Zij kreeg het volgens Den Hertog direct voor haar kiezen, want twee weken na haar aantreden, op 14 februari 1991, ontplofte de vuurwerkfabriek aan de Diefdijk. "Weliswaar op Culemborgs grondgebied, maar met grote impact voor bewoners van Everdingen en Zijderveld." 

En sinds 2011 is Wim Groeneweg de burgemeester van Vianen. "U bent een burgemeester, maar ook een  burgervader", aldus Den Hertog. "De laatste burgemeester van Everdingen en Hagestein was Van de Gronde. Toen, eind 1981 heb ik, weliswaar met een kwinkslag, gezegd: met burgemeester Van de Gronde gaat de zelfstandigheid van Everdingen ten gronde. En nu, eind 2018, zegt ik (ook met een kwinkslag): burgemeester Groeneweg geeft heel Vianen weg."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }