• Emiel Al: "In 2011 is de hele zaak verbouwd tot een prachtige showroom."
• Emiel Al: "In 2011 is de hele zaak verbouwd tot een prachtige showroom." (Foto: Peter Verbeek )

Emiel Al: van dorpswinkel naar speciaalzaak

  •   keer gelezen

VIANEN • Op zaterdag 1 april is het vijfentwintig jaar geleden dat Emiel Al de ijzerwarenhandel van Van Rij overnam. Met zijn vrouw en zakelijk partner Ingeborg geeft hij die dag een feestje voor de zakelijke partners, terwijl de klanten uit de directe omgeving in april worden verrast met aantrekkelijke acties.


In 1990, één dag nadat hij uit militaire dienst was gekomen, werd de toen 23-jarige Emiel op de loonlijst van Hubo Piet Appelhof gezet. Hij begon er als assistent van de houtzagerij, maar het duurde niet lang voordat hij actief was in de hele mini-bouwmarkt aan de Voorstraat.

"Eind 1991 later werd ik gebeld door Van Rij, eigenaar van een ijzerwarenhandel annex smederij. Hij vroeg me of ik zijn winkel over wilde nemen. Daar zag ik wel heil in, en op 1 april 1992 ben ik gestart, als jongste ondernemer van de Voorstraat", vertelt Emiel Al. "Het was een echte dorpswinkel, waar schroefjes en moertjes nog los werden verkocht, maar waar men ook terecht kon voor onder meer verfartikelen, gaspijpen, poetsmiddelen, gereedschap, tuinartikelen en tal van andere accessoires. Daarnaast kon men er scharen, messen en schaatsen laten slijpen."

Al kreeg zijn eerste klap toen zowel bouwmarkten Formido en Doeland zich in 1994 in Vianen vestigden. Dat viel ongeveer samen met een inbraakgolf in heel Vianen, maar vooral in Monnikenhof. Hij verleende medewerking aan een informatieavond over inbraakpreventie, ging zich wat meer toeleggen op inbraakwerend hang- en sluitwerk, en overleefde daarmee die crisis. Ook installeerde hij in zijn zaak een monsterbord met luxe beslag van messing en chroom. Via architect Dick Smeding kreeg hij in Amsterdam en omgeving ingangen bij aannemers en ontwikkelaars, en sindsdien heeft hij in die omgeving een groot netwerk dat hem vaak inschakelt voor advies, plaatsen en monteren van sierbeslag en inbraakwerende middelen.

Rond de eeuwwisseling stopte Van Rij met zijn smederij en kon Emiel Al het pand kopen. Hij trok de smederij bij de winkel, zag de vraag naar beveiliging en luxe beslag groeien, en de omzet van de andere afdelingen gestaag dalen. Hij stootte de verliesgevende takken af en maakte de omslag naar een speciaalzaak met vijf divisies: houten binnen- en buitendeuren in het hogere segment; kluizen in alle soorten en maten, eventueel inclusief verankering; luxe hang- en sluitwerk; sanitaire accessoires alsmede een sleutelbar annex naambordjes. "In 2011 is de hele zaak verbouwd tot een prachtige showroom. Daar komt de klant vooral voor advies en uitleg. Als we op de oude voet door waren gegaan hadden we nu niet meer bestaan", denkt Emiel Al.

CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier