Een tafel vol Syrische lekkernijen in De Prenter

  •   keer gelezen

VIANEN • Tien Syrische vrouwen schotelen woensdag tijdens de vrouwenviering in Vianen lekkernijen voor aan tien voor hen onbekende Viaanse vrouwen. Doel: door samen te eten, ontmoeting creëren. 


De Syrische vrouwengemeenschap laat zich zien in De Prenter woensdag. Ze koken voor tien ándere Viaanse vrouwen, omdat een aantal van deze vrouwen onlangs kleding doneerde aan de actie voor vluchtelingen op Lesbos. De Syriërs willen hun dankbaarheid tonen voor alle hulp die ze kregen in Nederland. Alle bezoekers mogen natuurlijk aanschuiven, want er komt een lange tafel te staan in De Prenter. Deze komt vol te staan met allerlei lekkernijen. Zo kan iedereen kennismaken met de Syrische gastvrijheid.

Volgens Shaimala Panday – betrokken bij het opzetten van deze activiteit – is de vrouwenviering voor de Syrische vrouwen dé kans om contact te leggen met de Viaanse bevolking. Er zijn ongeveer tien Syrische families in Vianen. Shaimala kent een aantal van hen en legt uit: "Deze vrouwen leven best geïsoleerd, ze willen graag verbinding maken met mensen buiten de Syrische gemeenschap. We weten nog niet hoe de ontmoeting woensdag gaat uitpakken, want de vrouwen kennen elkaar niet. Maar ze hebben allemaal positief gereageerd op de ontmoeting en staan open voor elkaar." Shaimala hoopt dat de activiteit bijvoorbeeld leidt tot meer taalmaatjes, want Vluchtelingen Steunpunt Vianen zoekt nog steeds naarstig naar mensen die nieuwe Nederlanders willen helpen de taal onder de knie te krijgen.

Tijdens de maaltijd vertelt de 18-jarige Nujoud uit Vianen verhalen over haar vroegere leven in Syrië. En hoe dat van het één op andere moment veranderde. Shaimala hoorde de afgelopen periode veel verhalen over Syrië. "Eigenlijk leefden ze net zoals wij hier in Nederland leven. Ze hadden het goed. Als je de foto's ziet, is het net alsof je naar vakantiefoto's uit Egypte zit te kijken." Dat veranderde toen ze moesten vluchten. "We gaan het tijdens de vrouwenviering niet over politiek hebben. Nujoud zal vooral vertellen over het dagelijks leven daar." Nujoud is een ambitieuze en leergierige achttienjarige, die later de zorgsector in wil. Maar voor nu wil ze vooral heel graag goed Nederlands leren en haar nieuwe thuisland verder ontdekken. Nujoud ondervraagt woensdag ook aanwezige Nederlandse vrouwen over hun leven en hun werk, video-opnames hiervan wil zij weer tonen op de school waar zij met veel andere kinderen uit vluchtelingengezinnen les krijgt. Doel: zichzelf en haar klasgenootjes inzicht geven in het alledaagse leven in hun nieuwe thuisland. Na de maaltijd geeft Petra Smits een besloten workshop aan de tien van oorsprong Syrische vrouwen én de tien Nederlandse vrouwen. Het twintigtal krijgt de opdracht om op een groot doek op de grond hun levenspad uit te beelden. "Het is een vorm van ontmoeting, zonder taal", vertelt Smits. "De vrouwen beelden hun levenspaden uit, hoe die elkaar op een zeker moment ook overlappen."

De deuren van De Prenter in Vianen gaan op woensdag 8 maart om 18:00 uur open. Verschillende ondernemende vrouwen uit Vianen, Leerdam en Zederik presenteren zich tijdens de avond. Het evenement ter ere van Internationale Vrouwendag wordt geopend door Bouchra Dibi, PvdA-raadslid in gemeente Utrecht en nummer 34 op de kandidatenlijst van deze partij voor de landelijke verkiezingen van woensdag 15 maart.

CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier