• Stripheld Flipje is er zelfs als kerstbal. Het moet níet gekker worden....
• Stripheld Flipje is er zelfs als kerstbal. Het moet níet gekker worden.... Foto: Rob Zantinge

Arie van Vliet is verknocht aan stripheld Flipje

Algemeen 547 keer gelezen

TIEL • Wie Suske zegt, zegt ook Wiske. En wie Flipje zegt, zegt ook Arie. Want striptekenaar Arie van Vliet is hélemaal verknocht aan de reclameheld uit de Betuwe. De twee zijn als twee handen op één buik. 

Dat is ook te zien in zijn bedrijfsruimte aan de Morsestraat op bedrijventerrein Kellen in Tiel. Overal staat, zit of hangt Flipje, al dan niet in gezelschap van andere stripfiguren. Desondanks oogt Arie’s studio fris en fruitig. Dat is trouwens niet verbazingwekkend, want de vriendelijke vijftiger is nét door Tiel Tip Top uitgeroepen tot ‘Schoonste vrijwilliger van 2021’. Arie vindt dat een hele eer, leuk ook, maar hij is tegelijk verbaasd. Hij snapt tóch niet helemaal waarom juist híj een prachtige speld en een oorkonde verdient. “Als ik ‘s morgens op de dijk m’n hond uitlaat, dan zie ik mensen met een grijpertje rommel verzamelen. Dan zou je eerder denken dat zo iemand die eer verdient, want dat zijn de echte vrijwilligers. Ik ben hier gewoon de hele dag in mijn verwarmde kantoortje aan het werk en ga niet met een vuilniszak en een grijpertje eropuit”, lacht hij. 

Niet tegensputteren
Het siert de striptekenaar dat hij zo bescheiden is, maar hij heeft toch echt ‘zijn’ held ingezet om schoonmaakacties in Flipje City tot een succes te maken. “En ik mocht bij de uitreiking niet tegensputteren, is me gezegd.”
Tiel Tip Top is een initiatief van Bart van den Berg-van der Stam. Hij begon ooit met het schoonhouden van zijn eigen buurt. Inmiddels zijn er in heel Tiel zijn allerlei opruimacties. “Vuurwerkvegen, Waaljutten, acties tegen hondenpoep, noem maar op. Daar mogen ze Flipje voor gebruiken. Er zijn onder meer posters van, die ik speciaal voor hen heb getekend.”
Arie van Vliet tekent al strips sinds de zeventiger jaren. Hij zat in Beugen, een dorpje bij Boxmeer, op de lagere school. In die tijd maakte hij kennis met Suske & Wiske. “Mijn twee jaar oudere broer Chris begon ze na te tekenen. Op een gegeven moment is hij ermee gestopt en ben ik ermee doorgegaan”, vertelt Arie, terwijl hij enkele schriftjes vol zelf getekende strips van het bekende duo laat zien. “Mijn oudste broer is dus eigenlijk de aanstichter. Overigens was ik in de eerste klas één van de laatsten die ook armen en benen kon tekenen. Later, toen het beter ging, mocht ik ook in de klas tekenen. Ik kreeg zelfs een klein opdrachtje voor de schoolkrant. Dan voel je je wél belangrijk”, lacht hij.

Smurfen
Niet alleen de stripboeken van Suske & Wiske werden door Arie verslonden, ook andere strips hadden zijn belangstelling. “Jan Jans, Agent 327 van de Nederlandse tekenaar Martin Lodewijk, de Smurfen heb ik ook nog gevolgd... Ja, ik was wel van de vrolijke strips en ik heb die stijl nu zelf ook. De stijl van Storm vond ik trouwens ook mooi.”
In 2000 verhuisde Arie van Vliet naar Tiel en kon hij niet om het Flipje-virus heen. “Ik had die boekjes vroeger thuis. Ze hadden een bepaalde sfeer en uitstraling die me aanspraken”, legt hij uit. “Dan is het zoveel jaren later extra leuk als je hem zelf tekent.”
Sinds Arie van Vliet in Tiel en omstreken dé Flipje-tekenaar is, is ook de oorspronkelijke stijl uit de oude serie boekjes terug. In 1996 kwam er een boekje uit waarin de kleding van de stripfiguren helemaal was veranderd, maar in de eenentwintigste eeuw heeft Bertje Big gelukkig zijn bekende geruite broek weer aan. “Ik teken ze natuurlijk in mijn eigen stijl, maar ik wilde wel terug naar de basis”, legt Arie uit. “Ook wat de kleding betreft.”
De verhalen over Flipje en zijn vriendjes zijn over het algemeen vrij eenvoudig. “En heel leuk om te tekenen”, vindt Arie. “Ze zijn nostalgisch en dat is zijn wereld ook. Een wereld die goed is te overzien. Er is een hoop narigheid en als ik ‘s morgens de krant heb gelezen, dan is het heerlijk om in de wereld van Flipje te verdwijnen.”
Heeft hij dan geen last van de coronapandemie? “Het was goed te doen en ik ben bang dat ik een hele rustige Kerst krijg”, zegt hij. “Voor mij hebben de maatregelen geen gevolgen. Ik zit hier over het algemeen alleen en kan gewoon m’n ritme houden. Het is natuurlijk anders als je op een flat, in de horeca of in de cultuursector zit; dat is een heel ander verhaal.”

Flipje-kerstballen
Over Kerst gesproken; hoe zit het met de Flipje-kerstballen? “Er zijn inmiddels zes verschillende”, aldus Van Vliet. “De afgelopen twee jaar zijn er zelfs twee uitgekomen. Het Flipje en Streekmuseum heeft een paar jaar geleden de eerste kerstbal laten maken en Machiel Bekker, van Machiel Bekker Bloem en Interieur, heeft de serie voortgezet.”
Arie van Vliet heeft ook, in samenwerking met dichter Fred Eggink, een serie wenskaarten ontwikkeld. Uiteraard mét stripverhaaltjes erop, compleet met teksten - op rijm - van de stadsdichter van Buren: ‘Jasper Aap ziet op de zolder dozen vol met ballen staan. Juffrouw Schaap zegt: Niets vergeten, want de kerst komt er weer aan.’ 
Tsja, Flipje blíjft populair. Er leven zelfs plannen om met een paar nieuwe boekjes in ‘ouderwetse’ vorm te komen...

Rob Zantinge

Rob Zantinge

Redacteur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden