De convenanten werden op donderdag 2 december in het gemeentehuis in Maurik ondertekend.
De convenanten werden op donderdag 2 december in het gemeentehuis in Maurik ondertekend. Foto: gemeente Buren

Kernbelangenorganisaties ondertekenen convenant

Algemeen 254 keer gelezen

BUREN/MAURIK • Elke kern is anders. De gemeente Buren wil maatwerk leveren en de samenwerking met de inwoners versterken. Daarom heeft iedere kern een kernregisseur en kernwethouder. Daarnaast ondertekenden de gemeente en kernbelangenorganisaties op donderdag 2 december de convenanten. Deze benadrukken het belang van de samenwerking.

De gemeente Buren wil naast de inwoners staan en ze betrekken bij het verbeteren van de leefbaarheid van de kernen. Met het convenant wil de gemeente haar waardering uitspreken voor de inzet van de kernbelangenorganisaties. “De kernbelangenorganisaties zijn de ogen en oren van een dorp of stad”, zegt Karl Maier, wethouder Kerngericht Werken. “Zij dragen hun steentje bij om de communicatie tussen én met inwoners goed te laten verlopen. Dat maakt ze een hele waardevolle partner voor ons en de ontwikkeling van kerngericht werken.”

Kernregisseurs
Er zijn twee kernregisseurs werkzaam binnen de gemeente. Zij zijn het aanspreekpunt voor de kernbelangenorganisaties. De kernen zijn verdeeld per regisseur. De kernregisseurs zijn actief in de kernen. Zo sluiten ze bijvoorbeeld aan bij vergaderingen en gaan ze in gesprek met inwoners. Ze helpen inwoners onder andere met hun initiatieven om de leefbaarheid van een kern te verbeteren. Ook het naleven van de convenanten is een proces waar de kernregisseurs zich mee bezig gaan houden.

Signalen
“We zijn vaak te vinden in de kernen”, zegt kernregisseur Esther Wormgoor. “Zo zijn we regelmatig aanwezig bij activiteiten. We zijn er voor de kernbelangenorganisaties en alle andere inwoners in de kernen. Signalen van inwoners geven wij door aan onze collega’s. Op die manier weten wij en onze collega’s wat er leeft en speelt in de kernen. Een goede samenwerking is belangrijk voor de inwoners en de gemeente.”
Collega-regisseur Simone Koomans vult aan: “We zijn er voor iedereen die een goed idee heeft voor de leefbaarheid van hun dorp of stad. Zo hebben inwoners een picknicktafel geplaatst bij hun dorpshuis of worden er activiteiten georganiseerd voor inwoners.”

Enquête
De gemeente Buren werkt kerngericht. Sinds 2019 werkt zij op deze manier en krijgen de kernen extra aandacht. De gemeente wil graag weten welke ervaringen inwoners hiermee hebben: Wat merkt de inwoner ervan? Wat gaat goed? Wat kan er anders?
In ongeveer tien minuten kunnen inwoners hun mening geven over het kerngericht werken via www.buren.nl/vragenlijstkerngerichtwerken

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden