Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning.
Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning. Foto: nl.123rf.com

Brandveiligheid tijdens de feestdagen

Algemeen 151 keer gelezen

TIEL • December feestmaand, gezelligheid troef. Maar ook een periode van veel ongelukken met omvallende kaarsen, kerstbomen die vlam vatten, brandwonden bij gourmetten en feestkleding die vlam vat. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden meldingen van brand in een woning en melden bijna 10.000 mensen zich met (ernstige) brandwonden bij de spoedeisende hulp. Sta daarom ook even stil bij de risico’s op brand.  

Belangrijke tips voor een veilige decembermaand zijn: Zorg voor moeilijk brandbare versiering en dat de versiering niet in aanraking komt met verlichting en warme apparaten; Gebruik alleen goedgekeurde verlichting met KEMA-keurmerk; Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer zodat niemand erover kan struikelen; Plaats kaarsen in een stevige houder en plaats ze niet bij een warmtebron waardoor ze week kunnen worden; Schakel de kerstverlichting altijd uit als je weggaat of gaat slapen. 

Brandproef
Weet je niet helemaal zeker of het materiaal dat je gebruikt brandveilig is? Doe dan de brandproef. De proef voer je uit door de volgende stappen te doorlopen: Neem een stukje van het materiaal; Houd het vijf seconden in een vlam; Houd het materiaal daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang; Neem de vlam weg na vijf seconden...
Het materiaal is brandveilig als er: Geen druppels vrijkomen; Geen roetvlokken vrijkomen; Het niet meer dan vijftien seconden navlamt en zestig seconden nagloeit. Doe de proef áltijd buitenshuis!

Kinderen grote risicogroep
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar heeft soms grote gevolgen. Kinderen vormen een grote risicogroep voor het oplopen van brandwonden. Ze zijn speels en hun gedrag is onvoorspelbaar. Ze kunnen zich plotseling aan van alles vastgrijpen en optrekken waardoor een kaars of hete kop thee kan omvallen.
Wil je weten wat je moet doen als het toch een keer misgaat? Doe de test van de Brandwondenstichting en bereid jezelf voor.

Meer tips
Ga voor meer tips over brandveiligheid naar de website van Brandweer Nederland.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden