Afbeelding

Duurzame overslag met elektrische kraan bij CTU Rivierenland Tiel

Algemeen 184 keer gelezen

TIEL • CTU Rivierenland legt in Tiel een 100% elektrische terminalkraan aan. Via deze terminal worden goederen overgeslagen van weg naar water. Transport over water leidt tot minder vrachtwagenbewegingen en daardoor minder emissies. 

Met de elektrische kraan worden de containers 100% elektrisch overgeslagen van vrachtauto naar boot. Zodat ook het omladen schoner is en tot minder CO2, NOX en minder fijnstof leidt. Provincie Gelderland draagt financieel bij aan de aanleg van de elektrische infrastructuur voor deze elektrische kraan.

Het initiatief voor deze elektrische kraan komt van CTU en maakt onderdeel uit van de terminal in Tiel. Achter deze terminal zit de Theo Pouw Groep. Dit bedrijf recyclet bouwmaterialen en past deze op een zo hoogwaardige manier toe in de grond, water en wegenbouwsector, beton en asfaltketen. Met deze elektrische kraan vermindert CTU in 10 jaar 6.783 ton CO2, 77.638 ton NOx en 7.896 ton fijnstof . Bovendien bespaart dit jaarlijks 50.000 TEU die daarmee van de weg zijn. De bijdrage van provincie Gelderland is 130.000 euro op een project van ruim 3,5 miljoen euro.
Het aandeel goederenvervoer groeit jaarlijks met zo’n 30%, want we bestellen steeds meer online. Gelderland stimuleert duurzaam goederenvervoer. Door gebruik te maken van andere vormen van transport van goederen die schoner zijn. Zoals transport van goederen over water en rail. Bovendien leidt dit tot minder vrachtauto’s op de weg en dus minder drukte en betere bereikbaarheid.

Zo draagt Gelderland ook financieel bij aan de aanleg van voorzieningen voor het overslaan van goederen van weg naar water en spoor. Zodat concrete mogelijkheden verbeteren voor transporteurs en bedrijven om goederen via water en spoor te transporteren. Via een subsidie draagt Gelderland nu financieel bij aan deze elektrische kraan in Tiel. Tiel maakt onderdeel uit van het logistieke knooppunt in Rivierenland. Daarmee verbetert provincie Gelderland het logistieke vestigingsklimaat op de Gelderse corridor.

Gelderland ligt aan de belangrijke goederencorridor tussen de Rotterdamse haven richting oosten. Via de A15, Betuweroute, Waal en Rijn worden veel goederen vervoerd en dat biedt economische kansen. Gelderland benut die economische kansen door het versterken van het vestigingsklimaat voor logistieke bedrijven en verbeteren van verbindingen van water, spoor en weg. We stimuleren duurzaam en schoon transport. Naast het logistieke knooppunten in Rivierenland is er ook een logistiek knooppunt in regio Nijmegen en regio Liemers-Achterhoek. Deze knooppunten liggen aan de corridor A12/A15.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt West Betuwe, Het Kontakt Tiel en Het Kontakt Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden