Marco van Vemde is dé grote winnaar. Rechts staan Noraly Beyer en Maarten van Rossem.
Marco van Vemde is dé grote winnaar. Rechts staan Noraly Beyer en Maarten van Rossem. Foto: Aangeleverd

Marco van Vemde beste geschiedenisdocent 2021

Algemeen 469 keer gelezen

TIEL • Marco van Vemde is de beste geschiedenisleraar van 2021. Dat werd zaterdagmiddag in het Rijksmuseum in Amsterdam bekendgemaakt tijdens de finale van de verkiezing ‘Geschiedenisdocent van het jaar’. 

Marco van Vemde is geschiedenisdocent van het Lingecollege lyceum in Tiel. Hij kreeg de prijs uit handen van juryvoorzitter Noraly Beyer en Maarten van Rossem. “Marco is een docent die de wereld van jongeren heel goed kent”, aldus de jury. “Hij begint zijn les met een TikTokdansje of Insta story en weet dat naadloos aan te laten sluiten op de lesstof. Als leerling kun je bij Marco niet achterover leunen.” 

Van Vemde zei, nadat hij uitgeroepen was tot winnaar: “Ik denk dat geschiedenisdocenten de taak hebben om leerlingen op te leiden tot kritische burger: bekijk meerdere kanten van een verhaal, voordat je feedback geeft. Als we erin slagen om dat over te brengen, is depolarisering in de samenleving tegen te werken.”

Laatste assessment
Zaterdagochtend wachtte Van Vemde en zijn twee medefinalisten in het Rijksmuseum nog een laatste assessment. Aan de hand daarvan koos de jury de winnende docent. “Het was heel erg moeilijk”, zei de juryvoorzitter daarover. Nu hij geschiedenisdocent van het jaar is, is Van Vemde een jaar lang ambassadeur van geschiedenisonderwijs. Ook maakt hij een lesvideo met de NTR én gaat hij in gesprek met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bovendien brengt met zijn klas een bezoek aan het Rijksmuseum.

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden