De lezing wordt gegeven door prof. dr. Wim van de Donk (foto) en door de 16-jarige Luna Sent.
De lezing wordt gegeven door prof. dr. Wim van de Donk (foto) en door de 16-jarige Luna Sent. Foto: Maurice van den Bosch

Lezing over democratie in raadzaal gemeente Tiel

Algemeen 482 keer gelezen

TIEL • Professor dr. Wim van de Donk geeft op woensdag 24 november in de raadzaal van de gemeente Tiel een lezing over democratie. Van de Donk heeft veel kennis van recht en politieke wetenschap. Hij was onder meer Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Brabant en nu is hij Rector Magnificus én voorzitter van de Raad van Bestuur van Tilburg University. Dat het thema ‘democratie’ ook voor jongeren interessant is, bewijst Luna Sent, die ook spreekt. Zij is 16 jaar en voorzitter van het Model European Parliament Gelderland voor jongeren. Burgemeester Hans Beenakker verzorgt de inleiding. 

De lezing van prof. dr. Van den Donk is de jaarlijkse Van der Capellen-lezing. Vereniging Oudheidkamer voor Tiel en Omstreken organiseert deze, in samenwerking met gemeente Tiel, voor de vijfde keer. 

Niet toevallig
De naam van de lezing is niet toevallig gekozen. Joan Derk van der Capellen tot den Pol was een bekende, markante en - bij het volk - populaire Tielenaar. Hij werd op 2 november 1741 geboren in de Ambtmanstraat, ongeveer op de plek waar zich nu de raadzaal bevindt. Hij was een patriot en heeft een belangrijke rol gespeeld in de democratisering van Nederland. Een thema dat anno 2021 – met de formatieperikelen en Haagse strubbelingen – enorm leeft. Zo buigt Van den Donk zich over de vraag of de politiek nog levert wat ze moet leveren: consensus?

Geblindeerde koets
In de nacht van 25 op 26 september 1781 reed een geblindeerde koets door Tiel. Een hand gooide pamfletten uit een raampje. ‘Aan het Volk van Nederland’ stond erop. Ondertussen speelde zich in alle grote Nederlandse steden hetzelfde af. In het pamflet werden de vriendjespolitiek van de regenten en het zwakke beleid van stadhouder Willem V aangeklaagd. De anonieme schrijver uitte zich tegen het systeem van almacht. De tekst had effect: veel ontevreden regenten en burgers zetten zich samen in voor politieke hervormingen en meer invloed van burgers. Pas 100 jaar later werd duidelijk dat Joan Derk de auteur was. Anno 2021 wordt hij nog altijd beschouwd als één van de mensen die aan de wieg stonden van de Nederlandse democratie.
In de geest van Joan Derk organiseert de Oudheidkamer Tiel sinds 2016 lezingen op het snijvlak van politiek, cultuur en sociaal-maatschappelijke thema’s. Deze zijn met elkaar verbonden (kijk maar naar wat zich momenteel afspeelt in de wereld) en daarmee heel interessant. De bijeenkomsten vinden, heel symbolisch, plaats in de raadzaal in Tiel; de plek waar Joan Derk in 1741 werd geboren. De organisatoren ontvangen u met koffie en thee en trakteren u nadien op een borrel.

Info
De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.15 uur aan de Ambtmanstraat 13 in Tiel en is gratis toegankelijk. Aanmelden kan tot uiterlijk 10 november door een mail te sturen aan jdcp@oudheidkamer-tiel.nl, met vermelding van naam en aantal personen. De lezing kan ook worden bekeken via deze link: https://ris2.ibabs.eu/Calendar/Index/Tiel (klik op ‘Van der Capellen-lezing’).

Rob Zantinge

Redacteur Het Kontakt - Tiel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden