Afbeelding
Foto: 123RF

Vier wandelnetwerken in regio Arnhem Nijmegen geopend

Algemeen 113 keer gelezen

regio • Wandelaars kunnen vanaf nu gebruik maken van vier lokale wandelnetwerken in de regio Arnhem Nijmegen. De netwerken bieden een combinatie van lokale wandelrondjes en keuzepunten waarmee je je eigen route kunt uitstippelen. 

De netwerken liggen in de gemeenten Druten, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar. In iedere gemeente kun je op verschillende plekken starten. Zo’n startpunt heeft een informatiebord met een kaart van het netwerk in de directe omgeving. Wie tevoren zijn wandeling wil plannen kan gebruik maken van de routeplanners op https://www.visitarnhem.com/wandelrouteplanner en https://www.visitnijmegen.com/wandelrouteplanner. Er zijn ook gedrukte wandelkaarten verkrijgbaar.

Vanaf elk startpunt lopen lokale wandelrondjes, elk met een ander thema. Die zijn ter plekke met gekleurde pijlen aangegeven. Die rondjes hebben allerlei lengtes, van 3 km voor de kleine wandeltrek tot meer dan 70 km, voor wandelaars die een meerdaagse tocht willen maken. Op veel plekken aan de routes zijn genummerde keuzepunten – hier kun je simpel van de ene route op een andere overstappen. Of van het ene netwerk op het andere. Het totale netwerk beslaat liefst 350 kilometer. De bebording is uniform: een kunststof paal met daarop gekleurde pijlen van de wandelrondjes – er bovenop is een kapje met de bewegwijzering naar het volgende wandelkeuzepunt. Van ieder lokaal netwerk is een gedrukte routekaart. Haal die bij de VVV’s of een van de startpunten van de routes.

Sterk product

Projectmanager Erwin Akkerman van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen: “Voor de totstandkoming van het totale netwerk is er intensief overleg gevoerd met grondeigenaren, terreinbeheerders, Provincie en gemeenten. Dat heeft ruim twee jaar in beslag genomen. Al die partijen zijn enthousiast over hetgeen nu in de grond is gezet. Wij zijn ervan overtuigd dat we in deze tijd waarin het Nederlands publiek steeds meer in eigen land eropuit trekt, met dit totale netwerk een sterke troef in handen hebben om die bezoekers in onze regio te ontvangen. We zijn er met zijn allen klaar voor”.

De vier netwerken

De twee wandelnetwerken in Betuwe sluiten via het bestaande wandelnetwerk van Park Lingezegen naadloos op elkaar aan. Via het veerpontje tussen Doornenburg en Pannerden kan er bovendien makkelijk op het wandelnetwerk rond Zevenaar worden overgestapt. Dat netwerk is weer verbonden met het wandelnetwerk in de Achterhoek. Aan de noordzijde van de Betuwe leggen twee veerpontjes de verbinding met het wandelnetwerk van de Veluwe. In het Land van Maas en Waal, in de gemeente Druten, is het netwerk zodanig aangelegd dat er aansluiting is op het wandelnetwerk in Rivierenland. De nog ontbrekende stukken in de rest van de regio Arnhem Nijmegen zullen in de nabije toekomst ook van deze routebebording worden voorzien.

Realisering

De totstandkoming van de netwerken is verzorgd door Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, met ondersteuning van de Provincie Gelderland en de gemeenten Druten, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar. Uiterwaarde zorgde samen met Folkersma Route en Sign voor de praktische uitvoering. De officiële opening was op 20 september bij Kasteel Doornenburg, gelegen aan een van de wandelrondjes in de gemeente Lingewaard, in aanwezigheid van gemeentelijke en provinciale bestuurders. De komende weken zullen worden gebruikt om de netwerken nog goed na te lopen en te controleren of alle geplande routepalen daadwerkelijk op de juiste plekken in de grond zijn gezet. De eerste dagen kan het dus zijn dat de wandelaar her en der nog wat paaltjes mist. De online wandelrouteplanner en de gedrukte wandelkaarten geven nu al wel het beoogde netwerk weer.

Christine Kieviet

Redactiecoördinator van Het Kontakt-West Betuwe, Het Kontakt-Tiel en Het Kontakt-Culemborgse Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden