Afbeelding

Annie uit Erichem kookt voor weeshuis

Algemeen 217 keer gelezen

Annie Schiltmans woont in Erichem, maar zij is geboren in Ivoorkust, Afrika. Haar echte moeder stierf in het kraambed, daardoor werd zij wees en belandde met 39 andere weeskinderen in een gelovig, warm en liefdevol pleeggezin, een weeshuis in het Noorden van haar geboorteland.

Door Marjon de Lange

Erichem - In 2009 stopte Annie met werken om zich volledig te richten op inzamelen van geld voor haar weesjes. Eén van haar zussen zette namelijk het goede werk voort. “Helaas zijn er nog altijd veel weeskinderen in mijn land, dat komt onder andere door de burgeroorlog. Ik geef lezingen over ons weeshuis en kook graag, de opbrengst van mijn werk en maaltijden gaat rechtstreeks naar de kinderen.”

Afrikaans buffet

Zaterdag 24 november organiseerde ze een benefiet diner voor 55 man in het dorpshuis in Erichem. “Ik doe alle inkopen en kook alles zelf”, vertelt Annie, “de voorbereidingen vinden plaats in mijn eigen keuken in Erichem, de middag vooraf bereid ik alles vers en leg ik de laatste hand aan de maaltijd.” Het was een lopend buffet met uitsluitend gerechten uit haar geboorteland. “Zoals bakbanaan, injam (een soort suikerbiet), een casave-gerecht dat op couscous lijkt en veel vis en kip, in mijn land wordt maar weinig vlees gegeten, dat is daar veel te duur. Ivoorkust was een kolonie van Frankrijk, de voertaal is Frans en er is duidelijk invloed vanuit de Franse keuken, zoals lekker veel sauzen en knoflook, veel suiker en stokbrood.”

46 jaar geleden

Annie woont alweer 46 jaar in Nederland. “Mijn Tielse man kwam als vrijwilliger helpen in ons weeshuis. Hij is timmerman en bleef uiteindelijk drie jaar bij ons. We zijn in mijn land getrouwd en hij nam mij mee naar zijn familie, eerst naar Kerk Avezaath, daarna net buiten Tiel naar Drumpt en daarna bouwden we een huis in Erichem, maar we nu nog wonen, onze kinderen zijn hier geboren.” Bijzonder is dat niemand minder dan Prins Claus der Nederlanden hier een rol in gespeeld heeft. “Hij was op werkbezoek op de ambassade en ging met een gezelschap jagen in het noorden van Ivoorkust. Hij bezocht ons weeshuis en zag dat het in verval was, hij heeft er persoonlijk voor gezorgd dat er timmerman vanuit Nederland gestuurd werd.”

Helemaal thuis

Moeite te wennen aan ons land heeft ze nooit gehad. “Ik ben westers opgevoed, mijn adoptie-moeders waren een Française en een Amerikaanse. Maar, in het trouwboekje uit mijn land stond wel dat ik onderdanig moest zijn aan mijn man. Ik zag hier echter zoveel vrije vrouwen dat ik daar mee gestopt ben hoor.” En dat was nou juist even wennen voor haar man vertelt ze luid lachend. Ze stuurt bewust geen goederen naar Ivoorkust. “Het transport is heel duur en er is ook geen garantie dat de goederen écht op de juiste plaats aankomen. Alles wat ik verdien gaat meteen op de bankrekening van het weeshuis en ik word gecontroleerd door een Nederlandse boekhouder en twee commissarissen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden