Gerard Olinga met zijn 'schatjes'. (Foto: Jan Woldberg)
Gerard Olinga met zijn 'schatjes'. (Foto: Jan Woldberg)

Olinga: ‘Peter R. de Vries steunde mij’

Algemeen 684 keer gelezen

In zijn tweede boek schrijft de oud-rechercheur Gerard Olinga (70) over een van de meest beruchte gerechtelijke dwalingen naar aanleiding van de zaak Ina Post. De vrouw die tot tweemaal ten onrechte werd veroordeeld voor moord. In zijn chalet op de camping van Ingen vertelt hij zijn verhaal.

Door Jan Woldberg

Ingen - Gerard Olinga werd in 1948 geboren in Delfzijl en was avontuurlijk aangelegd, hij droomde ervan om via de grote vaart de wereld te verkennen. Zijn moeder stak daar een stokje voor. Een voorlichtingsavond van de politie bracht de jonge Gerard toch het avontuur, maar nu bij de Rijkspolitie. Olinga die altijd wars was van discipline ging naar de school der Rijkspolitie en begon zijn politiecarrière in Blijham en Beerta. In de jaren zeventig werkte hij anderhalf jaar in Amsterdam tot hij in Wageningen belandde.

‘Amsterdam was geweldig’

Olinga: “Mijn Amsterdamse periode was de ultieme leerschool. Als broekje uit de provincie werd ik met de nodige Amsterdamse humor getest.” Deze ervaring nam hij mee tot aan zijn pensioen in 2006 als rechercheur, coördinator en teamleider in rechercheteams. Olinga werkte aan de Puttense moordzaak, de Postbankmoord en de dubbele zwaardenmoord in Wageningen. Na zijn pensioen pakte hij zijn sluimerende hobby op en volgde een training van 12 avonden bij een schrijversklasje in Amsterdam. Olinga: “Ik kan dit alle aspirant-schrijvers aanraden, ik heb heel veel gehad aan de kritiek van schrijfster Judith Koelemeijer. Zijn eerste boek ‘De ramp in het rode dorp’ gaat over een bomaanval in Wageningen in de oorlog. Olinga is nog niet lang geleden verhuisd. Hij verruilde zijn monumentale stadsvilla aan de rand van het Wageningse centrum voor de rust en weidsheid van het Betuwse platteland. Daar woont hij nu in een chalet. Zijn tweede boek ‘De negende vrouw’ was in de prullenmand beland als het niet was opgepikt door misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Deze roman is gebaseerd op de zaak Ina Post, de bejaardenverzorgster die tot twee keer toe onschuldig werd veroordeeld voor de moord op een 89-jarige vrouw in 1986. Toen Olinga zich in deze zaak verdiepte vielen hem gerechtelijke blunders op. “Ina Post had alle pech van de wereld. Ze was 30, van onbesproken gedrag en sociaal. Ze belandde in de tunnelvisie van een team dat broddelwerk afleverde. Haar alibi was niet waterdicht maar ook de rol van de advocatuur en de rechters was kwalijk. Ook al had ze een bekentenis afgelegd, daar had iemand doorheen moeten prikken”, stelt Olinga.
Voor het decor gaat de schrijver in zijn boek naar het Groningse Bierum; het dorp waar hij opgroeide. “Ik heb er bewust voor gekozen er een roman van te maken. Als ik non-fictie had gekozen, had ik alle collega’s moeten spreken, maar dat wilde ik niet.
Ik wilde in de koppen van de rechercheurs kruipen. De feiten heb ik niet veranderd, de zaak is de zaak gebleven.’’ De negende vrouw is onder meer verkrijgbaar bij Bol.com en bij de Bruna.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden