Tiel volgt voorbeeld van Westland

Algemeen 129 keer gelezen

Het college van de gemeente Tiel heeft een ontwikkelkader vastgesteld voor het realiseren van centrale huisvesting voor arbeidsmigranten. Vorig jaar haalde Tiel zelfs de landelijke pers met haar maatregelen tegen te veel verkamerde woningen, onveilige woonsituaties en parkeer- en/of geluidsoverlast voor de omwonenden.

Marjon de Lange

Tiel - Tiel maakt hiermee vervolgstappen in de weg die ze eerder ingeslagen zijn. Het verkameren van woningen werd al aan banden gelegd. Dit is onder de vergunningplicht gebracht en werkt goed. De maatregel schrikt af en de woningen moeten aan voorwaarden van leefbaarheid voldoen. Vanaf nu moeten arbeidsmigranten zich ook inschrijven, zo zijn de aantallen in beeld en kunnen zij verblijfsbelasting betalen. Het Tielse college heeft besloten om een zogenaamd nachtregister in te gaan stellen. Daarmee kan het aantal overnachtingen van arbeidsmigranten digitaal bijgehouden worden.

Samenwerking

De genoemde problematiek doet zich natuurlijk niet alleen in Tiel voor. Onze hele regio is ermee bekend. “Wij streven dan ook naar samenwerking”, vertelt burgemeester Beenakker. “Tiel loopt wel voorop met het beleid.” Dat kan ook niet anders met alleen al naar schatting tussen de 2000 en 3000 arbeidsmigranten. “We zijn bekend met 800 inschrijvingen, maar hebben nog niet alles in beeld. Handhaving komt steeds nog nieuwe panden tegen.” Volgens Beenakker is handhaving op regionaal niveau een groot voordeel. De capaciteit van Tiel is nu beperkt en kan dan uitgebreid worden.

Voorbeeld

Tiel liet zich inspireren door het Westland, waar veel arbeidsmigranten in de glastuinbouw werkzaam zijn. “In het Westland zijn een aantal wooncomplexen gerealiseerd voor arbeidsmigranten”, vertelt wethouder Melissen. Het gaat dan uitsluitend om mensen zonder verblijfsvergunning, dus die hier echt een bepaalde periode komen om te werken. “De reacties in het Westland zijn positief”, vervolgt hij. “Zowel voor de inwoners als voor de migranten. Omdat ze toch maar voor een bepaalde periode in ons land zijn is het prettig voor ze om bij elkaar te verblijven, de wooncomplexen hebben faciliteiten zoals vrijetijds- en sportvoorzieningen.”

Tiel denkt aan de bouw van een complex voor zo’n 350 migranten. Er is nog geen locatie bekend maar het collega verwacht wel dat dit initiatief positief ontvangen zal worden. “Het heeft namelijk ook toegevoegde waarde voor een wijk”, aldus Beenakker. “De overlast vermindert en de buurt kan van de faciliteiten gebruik maken.”

Het grootste voordeel is wel het op de woonmarkt terugbrengen van de huizen die nu voor tijdelijke bewoning gebruikt worden. “Een complex zoals wij voor ogen hebben maakt al gauw zo’n 60 sociale huurwoningen vrij.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden