Hoe bijzonder is dat! Een portret van jezelf terugzien in een boek! Dat kan dus als je de schrijver bent. Jong interviewde oud in Ravenswaaij.
Hoe bijzonder is dat! Een portret van jezelf terugzien in een boek! Dat kan dus als je de schrijver bent. Jong interviewde oud in Ravenswaaij.

‘Het begon met een wens in de boom’

Algemeen 133 keer gelezen

Mooie, boeiende, zielige en ook leuke verhalen van vroeger

Marjon de Lange

Het dorpje Ravenswaaij is niet alleen schilderachtig, het blijkt ook een heel bijzonder dorp te zijn, met een hechte gemeenschap en een unieke boom die bij de speeltuin staat. Dat is namelijk een wensboom. Eén van die wensen is uitgekomen, het resultaat is een bijzonder boek over Ravenswaaij.

Ravenswaaij - Inwoonster Linda Sap had een goed idee, eigenlijk meer een wens. Ze bedacht dat het leuk zou zijn als jongeren van de basisschool de ouderen in hun dorp gaan interviewen. Dat wilde ze dan verwerkt hebben in een boek met oude verhalen over Ravenswaay. Het bleek wel een uitgebreide wens, want het duurde nog anderhalf jaar voor het boek er uiteindelijk kwam. Woensdag 1 juli was de feestelijke boekuitreiking. Een bijzonder moment, ook omdat de ‘auteurs’ inmiddels in groep acht zitten en dus naar de middelbare school gaan, mét een onvergetelijke ervaring.

Schoolplein

Ondanks alle corona-maatregelen was de uitreiking toch feestelijk. Een mooie zomeravond, het weer werkte mee en de locatie was het schoolplein van de Ds. Derksenschool. De kinderen en enkele geïnterviewde ouderen kregen de boeken uitgereikt uit handen van burgemeester Jan de Boer. De ouderen die het er nog niet durfden te wagen waren in de middag speciaal bezocht en hadden hun exemplaar al in ontvangst genomen.

Gastles

Linda had niet kunnen bedenken dat het zo veel werk zou zijn. Samen met drie andere vrijwilligers ging zij als team aan de slag. Acht ouderen uit Ravenswaay werden door koppels van steeds twee jongeren geïnterviewd. Dat gebeurde thuis aan de keukentafel. Vandaar de titel van het boek ‘Ravenswaaij aan tafel’. Voor de kinderen aan de slag gingen kregen ze eerst nog een gastles van een échte redacteur (Jeroen Verheul van magazine Groente & Fruit). “Ik probeerde ze te leren wat ze wel en wat ze niet konden vragen, het was vooral leuk om te zien dat er echt talent voor journalistiek onder bepaalde kinderen was”, zegt hij. Uiteindelijk verliepen de gesprekken heel spontaan, de verhalen kwamen vanzelf en de opa’s en oma’s zaten vaak al te wachten met lollie’s, koekjes en aanmaaklimonade.

Oplage

De redactie kreeg veel hulp uit de nabije omgeving. Dorpsgenote Karin van de Kar is bijvoorbeeld fotografe en verzorgde geheel vrijwillig de portretfoto’s van de ouderen. Drukkerij Spijker uit Buren bracht het boek uiteindelijk uit, maar pas nadat de kinderen hun drukkerij bezocht hadden zodat ze van het begin tot het einde alles meemaakten. Het resultaat is een mooi groot tastbaar boek, de nostalgische foto’s komen uit de privécollecties van de ouderen. De vele uurtjes werk waren voor alle betrokkenen zeker de moeite waard. Er zijn 500 boeken gedrukt, alle huishoudens van het dorpje krijgen een exemplaar maar ook de verzorgingshuizen uit de omliggende dorpen. Het boek is los te koop voor E. 14,95 (tel. 06-15201004)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden