Het zit er bijna op, na 21 jaar (!!) registrator van het Tiels museum neemt Ine Ogier (r) binnenkort afscheid, hier samen met conservator Lisette Leblanc (l)
Het zit er bijna op, na 21 jaar (!!) registrator van het Tiels museum neemt Ine Ogier (r) binnenkort afscheid, hier samen met conservator Lisette Leblanc (l)

Heel Europa kan collectie Tiel bekijken

Algemeen 203 keer gelezen

Wist u dat de collectie van ons eigen Tielse Flipje- en Streekmuseum in heel Europa bekeken kan worden? Via internet? Daarvoor moest er natuurlijk wel wat gebeuren. Alles moest digitaal vastgelegd worden. Ine Ogier heeft maar liefst 20 (!) jaar deze belangrijke functie vervuld.

Ze neemt binnenkort afscheid, maar laat de registratie dan met een gerust hart over aan Annie van Heun, die al vijf jaar haar collega is, voor het belangrijke en arbeidsintensieve werk is inmiddels ook een nieuwe vrijwilliger aangetrokken. “Ik ben hier gekomen via een oproep van de Tielse Oudheidkamer”, vertelt Ine. “in 1999 maakte ik deel uit van de werkgroep inventarisatie. Dat was nodig om het predikaat ‘geregistreerd museum’ te krijgen. Onder leiding van de toenmalige conservator van het museum, Peter Schipper, legden we met een team van zes mensen toen 5000 stukken vast, in woord en beeld.”

Schenking

Ze heeft alle objecten van het museum in handen gehad. “In 2005 werd het Tielse Museum een ‘geregistreerd museum’, de werkgroep werd ontbonden maar Ine bleef actief, er kwamen natuurlijk steeds nieuwe stukken binnen! In 2015 kwam Annie erbij. “Gelukkig, want het is soms echt veel werk.” De dames werkten één dag in de week. “Het is eigenlijk nooit echt af, ik kan me nog herinneren dat we net klaar waren met een grote klus en toen kregen we een schenking bestaande uit een verzameling objecten van Daalderop, ter grootte van ongeveer 800 stuks!” De registratoren kennen de hele collectie natuurlijk van binnen en van buiten. Maar ze deden nog veel meer.

Speurwerk

“We ordenen, rangschikken, verplaatsen, ruimen spullen en we houden het depot bij” gaat Ine verder, “je moet het wel leuk vinden, geduld hebben én van speuren houden.” Soms zocht ze namelijk naar de juiste omschrijving (”meestal gewoon op internet hoor”), maar ze moest ook wel eens contact opnemen met een collega museum. “We kregen een grote collectie Chinees- & Japans porcelein van de familie Hogenboom, de Tielse arts. Daarbij schoot de conservator van Keramiekmuseum Princessehof uit Leeuwarden te hulp.” In 2016 kwam Lisette Leblanc als nieuwe conservator bij het museum werken. “Ik kwam in een gespreid bedje,” vertelt Lisette, “Peter en Ine hadden samen met de rest van het team alles keurig in orde gebracht.”

Collectie Gelderland

Stond eerst nog alles op floppy’s tegenwoordig is via internet de collectie van zo’n 50 Gelderse musea bezoeken via www.collectiegelderland.nlmet rond de 750.000 voorwerpen, waaronder die van de Tielse collectie. Gelderland zit gekoppeld aan de Nederlandse en dat komt weer samen in een Europese collectie. Museum-registrator is belangrijk en nuttig en wordt gedaan door vrijwilligers. Het museum heeft in totaal een team van ongeveer 45 vrijwilligers in diverse functies, allemaal even belangrijk. Wilt u meer weten? info@museumtiel.nl

Marjon de Lange

ze houdt zelfs bij wie het stuk kwam brengen en wanneer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden