Afval dat dit najaar is gevonden door een wandelaar langs de Waal bij Ophemert. Vermoedelijk betrof het een illegaal bivak.
Afval dat dit najaar is gevonden door een wandelaar langs de Waal bij Ophemert. Vermoedelijk betrof het een illegaal bivak. Foto: Ron van Dam

Gestrand langs een rivier in Nederland

Algemeen 137 keer gelezen

Even leek dit een echt kerstverhaal te worden, over mensen die buiten hun schuld dakloos werden, hulp kregen uit onverwachte hoek en daarna nog lang en gelukkig verder leefden. De situatie van de arbeidsmigranten die aan de oevers van de Waal bivakkeren blijkt in realiteit toch wat ingewikkelder in elkaar te zitten.

Betuwe - “We hebben weer veldwachters nodig om het buitengebied in de gaten te houden”, verzucht dijkbewoner Kasper Heineke als hij in de kou voor de zoveelste keer stapels troep uit de uiterwaarden bij Ophemert haalt. “In voorgaande jaren zag ik maar af en toe iemand die hier illegaal overnachtte, en meestal was daar na vertrek niets meer van te zien. Dit jaar is het echt anders, ze blijven ook langer. Aan de spullen te zien gaat het vooral om Poolse mensen, misschien seizoensarbeiders die tijdelijk geen werk hebben, en dus geen huis. Maar ja, er zijn bij een ander bivak ook gestolen spullen gevonden, dus dan is er wel meer aan de hand.” Kasper ruimde op en trok aan de bel bij handhaving en Stichting Welzijn West-Betuwe. “Want die rotzooi is vervelend, maar er is ook hulp en toezicht nodig. Schrijnend, als je zo moet leven.”

West-Betuwe

Hetty van Oord, sociaal werker bij Stichting Welzijn West-Betuwe, speelde het signaal door naar de gemeente, want, zo legt ze uit, “dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak want het raakt meerdere beleidsterreinen.” Omdat de daklozen niet zijn ingeschreven bij de gemeente, kon het Sociaal Team van West-Betuwe niet veel voor hen betekenen. Mieke van Gastel van het team vertelt: “We hebben wel kaartjes in het Pools laten maken met het advies om contact op te hemen met Poolse stichting Barka. Zij kunnen wel hulp bieden.” Ook VDU uitzendbureau, een grote werkgever van arbeidsmigranten in de regio, is door de gemeente om hulp gevraagd. VDU ziet niet veel in doorverwijzing naar Barka. “Op verzoek van de gemeente hebben we bekeken of we een paar van deze mensen aan werk kunnen helpen of ondersteunen bij terugkeer. Maar ja, terugkeren wilden ze niet en als er negatieve referenties zijn van vorige werkgevers, krijgen ze via ons ook geen werk.”

Tiel

Handhavers die contact hebben gehad met de daklozen denken dat het gaat om wisselende groepjes arbeidsmigranten die regelmatig verkassen. Een woordvoerder van de gemeente Tiel laat weten dat het daar om drie, hooguit vier personen gaat en dat nog niet bekend is of het om seizoensarbeiders gaat. “We hebben niet de indruk dat het probleem hier groter is dan in voorgaande jaren. Samen met onze medewerker die over arbeidsmigranten gaat, zorgpartijen en Stichting Barka kijken we of we iets voor hen kunnen betekenen. Vaak staan deze mensen niet ingeschreven en willen ze niet geholpen worden, ook al worden ze actief benaderd door de GGD.” Buiten slapen hoeft niet “want iedereen mag gebruik maken van de dag- en nachtopvang.”

Corien Remijn

“We hebben

weer echte veldwachters nodig”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden