Arjan Sijpkes benut het herstel van brandschade aan zijn huis om energiebesparende maatregelen te nemen. Foto Jan Bouwhuis.
Arjan Sijpkes benut het herstel van brandschade aan zijn huis om energiebesparende maatregelen te nemen. Foto Jan Bouwhuis. Foto: Jan Bouwhuis

Zij haalden hun huis al van het gas af

Algemeen 347 keer gelezen

We moeten op termijn van het aardgas af, maar wat moet daarvoor gebeuren? We spraken enkele Tielse huiseigenaren over hun ervaringen met energiebesparende ingrepen.

Tiel -  Een huisbrand in december 2020 gaf het Tielse CDA-raadslid Arjen Sijpkes het laatste zetje om serieus werk te maken van energiebesparing. Vrijwel de hele binnenkant van de woning uit 1870 moest toch vanwege brandschade worden gestript en het afgebrande dak moest worden vernieuwd. “Een goede gelegenheid om zowel de isolatie als de elektriciteit en verwarming aan te pakken. Het scheelt dat we schade van de verzekering volgens de huidige normen mogen laten repareren, met goede dakisolatie. Extra maatregelen zoals zonnepanelen komen voor eigen rekening, maar daar kun je nu vaak een subsidie of lening voor aanvragen bij de overheid.” Er zitten volgens Arjen wel wat haken en ogen aan aan die stimuleringsregelingen. “De aanvraagprocedure is complex, daar heb je vaak hulp  bij nodig. Ook zijn er allerlei randvoorwaarden, bijvoorbeeld dat je maar een keer per drie jaar BTW-aftrek kunt aanvragen voor zonnepanelen. En dat had ik nou net voor de brand al gedaan, voor vier panelen. Voor de achttien die er nu liggen mag het waarschijnlijk niet meer.” Op technisch vlak is professioneel advies bij grote energiebesparende ingrepen bij onmisbaar, vindt hij. “We hebben meerdere deskundigen geraadpleegd en dat leverde uiteenlopende adviezen op. Waarschijnlijk is het toch lastiger om de situatie voor een bestaand gebouw goed in te schatten dan voor een nieuwbouwproject. Het kan dus geen kwaad om je zelf een beetje in de materie te verdiepen: uiteindelijk moet je toch ook zelf de knopen doorhakken.” Arjen hoopt in september met zijn gezin weer terug te keren naar hun vertrouwde huis. Intussen legt hij hun ervaringen met het verduurzamen van het huis vast voor belangstellenden. “En wie wil komen kijken, is welkom.”

Geslaagde omschakeling

Elly Euverman, eigenaar van een woning in Passewaaij, heeft de omschakeling naar een gasloos huis al drie jaar achter de rug. Dankzij zonnepanelen, een warmtepompinstallatie en gedeeltelijk nieuw glas is haar woning uit 2000 inmiddels klaar voor de toekomst. “Het binnenklimaat is prima en ik lever zelfs energie terug aan het electriciteitsnet. Daar krijg ik nu nog een vergoeding voor maar die salderingsregeling zal waarschijnlijk verdwijnen. Je verdient zo’n investering van tienduizenden euro’s sowieso niet snel terug maar daar gaat het mij ook niet om: ik wilde graag van het gas af en zo een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld.” Elly hikte jaren tegen het complexe project aan totdat ze in contact kwam met Thuisbaas, een adviesbureau met veel ervaring. Na een uitgebreide voorbereiding en wachten op de juiste installateur, was de verbouwing in slechts een week gepiept. Een startpunt voor meer informatie: energieloketrivierenland.nl

Corien Remijn

“We krijgen uiteenlopende technische adviezen”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden