Afbeelding
Foto:

Intensieve begeleiding hartfalenpatiënten werkt

Algemeen 201 keer gelezen

Uit een onderzoek onder 50 patiënten van ziekenhuis Rivierenland naar hoe snel en hoe goed je hartfalen patiënten hebt ingesteld op de juiste medicatie komen positieve resultaten. 

Regio - Hierdoor worden de maximaal mogelijke verbeteringen gehaald in bijvoorbeeld de pompfunctie van het hart en de inspanning die een patiënt aankan. Maar vooral voelt de patiënt zich sneller beter en ervaart een betere kwaliteit van leven. Ook op de lange termijn heeft dit voor de patiënt en de zorg belangrijke voordelen, zoals minder opnames in het ziekenhuis en minder controles op de polikliniek en het verlagen van de kans om te overlijden aan de hartaandoening. Het aantal hartfalen patiënten in Nederland en in Ziekenhuis Rivierenland neemt nog ieder jaar toe. 

Mireille Vermeulen, hartfalen verpleegkundige, is blij met de resultaten. ‘Wij begeleiden in ziekenhuis Rivierenland hartfalen patiënten in de eerste periode heel intensief. We besteden daar gemiddeld veel tijd aan. “Het is van groot belang dat de patiënt goed ingesteld wordt op de juiste soort en dosering hartfalenmedicatie. We hebben regelmatige contactmomenten met de patiënt, op het spreekuur maar ook telefonisch. We hebben daarnaast veel aandacht voor leefstijl en samen met de patiënt bekijken we wat voor hem/haar belangrijk is in de door de patiënt ervaren kwaliteit van leven.“

Check HF Studie
Het onderzoek van ziekenhuis Rivierenland volgt uit een eerder onderzoek: de CHECK HF uit 2017. Een groot onderzoek naar Hartfalen in Nederland, waar ruim 10.000 patiënten uit verschillende ziekenhuizen aan hebben meegedaan. Het onderzoek was er op gericht om te kijken hoe in Nederland de verschillende hartfalenpoli’s werken, welke resultaten behandelingen opleveren en wat onderling de verschillen zijn en hoe dit is in vergelijking met het buitenland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden